Инцидентът е станал, докато над 30 столичани са изчаквали своя ред, за да се оплачат от силно завишените според тях сметки за парно за изминалия отоплителен сезон. 
Внезапно обаче един от тях е нападнал служител на федерацията, който преди това го е помолил да не пуши и пие кафе в коридора с много хора. Експертът успял да се защити и задържал мъжа до идването на полицията. Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите, коментира, че подобни случаи не са рядкост. Той добави, цитиран от БНТ, че това е третият или четвъртият подобен инцидент.
По думите на Павел Кърлев сметките за периода октомври 2008 до април 2009 в сравнение с предходния отоплителен сезон са с около 20-30% по- високи. От тези фактури излиза, че някои семейства са живели в сушилни или в пещи за топене на цветни метали, отбеляза той.
Във връзка с газовата криза от януари месец тази година Кърлев обясни, че е повдигнат колективен иск в Софийския градски съд. 153 семейства искат обяснение защо е фактурирано, че са били отоплявани 31 дни, като според тях това въобще не е било така.