Папа Франциск промени църковния закон, за да разреши официално на жените да изпълняват някои второстепенни дейности по време на литургия, като същевременно потвърди, че те не може да бъдат ръкополагани в свещенически сан, предаде Асошиейтед прес.

Франциск направи официално нещо, което вече е обичайна практика в много райони на света - жените мирянки да могат да участват в служението на Лектората и Аколитата, т.е. да четат от Светото писание и подготвяне на светото причастие.

Папата каза, че по този начин иска да увеличи признанието на "ценния принос" на жените в църквата, като същевременно подчерта, че прави разлика между служенията на ръкоположените свещеници и тези, които могат да се извършват и от миряни. Ватикана запазва свещеническите санове само за мъже, въпреки че според историци е имало и жени свещеници в раннохристиянската църква, отбелязва АП.

Бившата редакторка на женското списание на Ватикана Лучета Скарафия заяви, че тези промени просто придават официален характер на обичайната практика, като същевременно ясно подчертават, че свещеници могат да са само мъже.

"Това затваря вратата към свещеническите санове за жените. Тези промени са стъпка назад за жените", каза тя.