От дълбока древност човек търси панацея. Днес, науката е доказала, че такова средство няма. Природата обаче не спира да ни изненадва, особено, когато влезе в досег с човешкото разбиране за биологията и физикохимичните свойства на някои растения. Оказва се, че въпреки роящите се заболявания на съвременния живот, лечебната сила на растенията е готова да посрещне почти всички наши нужди. Или поне да ги профилактира.

Това, което човекът трябва да направи, е да намери начин да ги усвои в терапевтична концентрация без странични ефекти.

Стареем и се разболяваме, защото дишаме и се храним?

Счита се, че от първата глътка въздух в човешкото тяло започва процес на оксидация, който причинява каскада от сложни химични процеси, отделящи свободни радикали, а те на своя страна са причина за клетъчни и молекулни промени, клетъчна смърт и са в основата на процеса на стареене. В годините изследванията добавят и процесът на хранене, замърсената околна среда, радиацията, излагането на вредно химично въздействие и мн.др.

Антиоксидантите са онази група вещества, които имат потенциала да неутрализират голяма част от свободните радикали и да постигнат баланс в организма. Дисбалансът е познат като оксидативен стрес и е в основата на повечето придобити хронични заболявания, вкл. рак.

Природата е подготвена и за това като ни предоставя натурални антиоксиданти. Огромна група фитохимикали, познати като полифеноли, предпазват клетъчната мембрана и ДНК от мутации, довеждащи до рак, но също имат благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система и влияят позитивно върху факторите на възпаление като инхибират провъзпалителните агенти в организма. Това става чрез механизъм, който увеличава серумните нива на три ензима, улавящи различни форми на свободни радикали.

Въпреки че са широко разпространени в някои плодове и зеленчуци, проблемът на полифенолите е тяхната бионаличност в клетката. Това, което се консумира, не винаги се усвоява добре, бързо се метаболизира и изхвърля от тялото.

Потенциал, който трябва да бъде усвоен

Куркуминът е багрилното вещество на куркумата, който е хидрофобен полифенол. Това означава, че във водна среда куркуминът практически не се разтваря. Въпреки, че се използва в източната медицина и кухня от хилядолетия, неговата абсорбция е пренебрежимо слаба и профилактичните му ефекти се дължат единствено на количественото натрупване от националните хранителни порядки в страните от Азия. В Европа куркумата навлиза значително по-късно и консумирана свободно като подправка, тя не може да предостави лечебните си свойства. Да, действието й може да бъде леко потенцирано с добавен черен пипер, но крайните резултати не са задоволителни. Количествата, приети в естествен вид, не могат да достигнат желания ефект на антиоксидация и инхибиране на генерализирано възпаление, постигането на антимикробен ефект, чернодробна, чревна и имунна протекция, какъвто потенциално куркуминът притежава.

Друг от най-изследваните полифеноли е ресвератрол. Той се намира в люспите на гроздето и в червеното вино, но най-често се извлича от Японска фалопия. Свойствата на този полифенол се отнасят към сърдечносъдовото здраве и понижаване на кръвната захар, но и той, също като куркумина, има силен противораков и противовъзпалителен ефект. Неговата ниска бионаличност изправя фармацевтичната наука пред същото предизвикателство - нужна е форма, която да позволи по-високо и трайно плазмено натрупване в клетката.

Водоразстворими полифеноли с повишена бионаличност?

Miosol® технологията в Smart Hit Polifen е практическото решение на повишената бионаличност на полифенолите в куркумата и японската фалопия. Липозомната форма на полифенолните съединения куркумин и ресвератрол представляват микрокапсули от фосфолипиди, които са свързани с клетъчната мембрана и правят клетката гостоприемна за съдържимите в тях активни съставки, Размерът на липозомите е до 100 пъти по-малък от размера на клетката, така че те не се нуждаят от допълнително метаболизиране, а се усвояват директно. Още повече проучвания показват, че липозомните капсули могат да се абсорбират и чрез лимфата като така се увеличава времето на бионаличност и циркулация на полифенолите.

На пръв поглед парадоксално, но отличаващото в продукта Polifen е неговата водоразтворима форма. Тъй като полифенолите са защитени от липозомните микрокапсули, водната среда не е пречка, а е само средство за по-бързото им транспортиране до чревната лигавица. Сравнен с продуктите на прах, тази течна липидна форма на полифеноли е с 5 пъти по-висока абсорбция. Това прави продукта и по-лесен за консумация, защото се пие, а не е в таблетна форма, която трябва да се преглъща.

1+1≠2

Поради своя синергизъм по отношение на усвояването, двете полифенолни съединения, затворени в липозома, осигуряват до 15 пъти по-висока бионаличност, спрямо стандартните самостоятелни форми на прием. Това означава, че приети поотделно, ефектите на всеки един от полифенолите е по-слаб и областта на действие е по-лимитирана. Това е доказано от множество клинични изследвания, които разглеждат свойствата на двете вещества отделно и в комбинация. Например, множество проучвания демонстрират биосъвместимост на куркумин и ресвератрол с някои видове химиотерапии, в които те проявяват протективни кардиотоксични, невротоксични и гастроентестинални свойства. Други изследвания доказват мощните им противовъзпалителни, антиоксидантни и антисептични свойства в комбинация. Микрокапсулираните куркумин и ресвератрол имат противовъзпалително, антимикробно, противовирусно, антиоксидантно и антифибротично действие. Клинични изпитвания демонстрират ефективност на комбинацията куркумин и ресвератрол в борбата с възпаленията, увреждащите фактори на външната среда и процесите на стареене в организма.

Всичко това доближава ефектите на Polifen до панацея с ясната уговорка, че става дума за повлияване на патологични процеси в организма, а не за лечение на конкретни заболявания.

Снимка: Valentis

 


Материалът е публикуван с подкрепата на Valentis.

 

ИЗБРАНО