Овладян е големият пожар в Сакар, който изпепели над 10 000 декара между селата Присадец, Маточина и Студена. Заради стихията беше обявено и бедствено положение в общините Тополовград и Свиленград. Въпреки че ситуацията е по-спокойна от вчера, работата на място продължава.

След дълга безсънна нощ хората от селата Присадец, Варник и Маточина се върнаха по домовете си. Огънят вчера е стигнал на няколкостотин метра от къщите, заради което жителите бяха превантивно евакуирани. 

Пламен Петков от пожарната в Хасково съобщи, че е имало четири пожара, почти едновременно, в разлика от 1 час. Най-големият тръгнал край село Присадец. Огънят пламва на самата бразда на българо-турската граница, а малко по-късно в близката застава са открити група мигранти, за които се предполага, че са причинили пожара, предаде NOVA. 

"След пожара ще се направи разследване и ще се установи дали има умишлени действия", добави Пламен Петков.

Сред изпепелените 10 000 декара има бадемови градини и лозя, а загубите са огромни.

"Аз положих неимоверни усилия да ги изчистя тези лозя и да ги направя нормално. Щетите ме връщат назад точно с около 200 000 лева", заяви пред NOVA Маргарита Манова, която е управител на лозови масиви.