Поредната група на 32-рата Национална антарктическа експедиция отпътува в петък, 26 януари, от терминал 2 на летището в София с полет на IТА за Рим и Буенос Айрес. Това съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията, който е и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт, цитиран от БТА.

В групата са ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, лекарят д-р Севдалина Михайлова, геолозите доц. д-р Дочо Дочев и доц. д-р Любомир Методиев, които ще реализират научен проект в областта на палеонтологията, Иглика Трифонова и Любов Костова - по научно-образователен проект, и журналистката Мария Чернева.

В Буенос Айрес групата ще се раздели - геолозите продължават за Сантяго де Чили и Пунта Аренас, откъдето ще пътуват за остров Кинг Джордж, съседен на остров Ливингстън, където е разположена Българската антарктическа станция "Св. Климент Охридски", с полет, нает от Турската антарктическа програма.

Към останалата част на групата в Буенос Айрес ще се присъединят Стоян Михайлов - посланик на България в Аржентина, флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров - началник на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н.Й. Вапцаров" във Варна, и Кирил Вълчев - генерален директор на Българската телеграфна агенция. Те ще летят до Рио Гайегос, откъдето с автобус ще достигнат също до Пунта Аренас. Оттам ще отпътуват за остров Кинг Джордж с полет, нает от Португалската антарктическа програма.

Всички участници ще преодолеят последната отсечка от маршрута между островите Кинг Джордж и Ливингстън на борда на българския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421), който плава в рамките на експедицията ни в архипелага на Южните Шетландски острови от началото на годината.

Първата група на 32-рата Национална антарктическа експедиция замина на 27 декември 2023 г. за Ушуая, Аржентина. Тя пътува с полет отново от терминал 2 на летището в София по маршрута София - Рим - Буенос Айрес - Ушуая.

Втората група от българската антарктическа експедиция замина на 29 декември миналата година от летището в София по маршрута София-Рим-Буенос Айрес-Рио Гайегос-Пунта Аренас. В тази група пътуваха геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова - музиковед, по акустичен проект, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест - Кирил Досков и доц. д-р Дойчин Боянов.

Третата група участници в 32-рата Национална антарктическа експедиция отпътува от София на 7 януари по маршрута София-Рим-Буенос Айрес-Рио Гайегос-Пунта Аренас-остров Кинг Джордж-остров Ливингстън.

В групата бяха доц. Борис Цанков - консултант по изграждането на ново водопроводно и канализационно трасе в района на Българската антарктическа станция "Св. Климент Охридски", инж. Олег Василев - логистик, Емил Граничаров - журналист от БТА, Ивайло Янков - готвач, Милчо Дундаков - механик, гл. ас. д-р Ралица Събева - геолог, доц. д-р Тихомир Стефанов - ихтиолог, и инж. Цветан Паров - физик.