И вие ли имахте планове да пътувате тази година?

Откакто плъзна коронавирус епидемията, хиляди полети по целия свят бяха отменени и продължават да се отменят.

За щастие, много авиокомпании вече предлагат връщане на парите или свободна промяна на датите на полетите. Все пак това зависи от дестинацията, кога сте запазили полета и т.н.

Важно е да знаете правата си като пътници и да ги защитавате.

Ето защо тук ще намерите отговори на най-важните си въпроси като дали имате право на обезщетение.

Трябва ли да отменя полета си заради коронавируса?

Самото пътуване със самолет не увеличава риска от заразяване с коронавирус - то е като да пътуваш с влак или автобус. Но пътуването до летища в страни и градове с голям брой заразени не се препоръчва и дори вече е забранено.

В момента е най-добре да избягвате всякакви пътувания, да поддържате добра лична хигиена и да следвате препоръките за карантина. Следете новините - постоянно излизат нови съобщения.

Ще получа ли парите си обратно, ако отменя полета си?

Ако отмените полета си от притеснение покрай коронавируса, но без да има официални рестрикции и отменени полети за съответната дестинация, малко вероятно е да получите цялата сума обратно, дори ако имате пътническа застраховка.

Все пак, ако сте си направили застраховка и сте платили допълнително за опцията да отмените пътуването си, без значение от причината, то тогава ще получите парите си.

Ако се разболеете преди пътуването си и предоставите бележка от личния си лекар, също може да успеете да задействате пътническата си застраховка.

В краен случай, можете да доплатите и да смените датите или дестинацията на полетите, за да не загубите всичко.

Добрата новина е, че повечето авиолинии вече предлагат да ви върнат парите за полети до засегнати дестинации, особено ако сте закупили билети преди март месец. Ако сте планирали да пътувате през май или по-късно, все още не е ясно как ще се развият нещата, но най-вероятно същото ще важи и за тогава.

Ако планираният ви полет е до държава с потвърден висок здравен риск и официално предупреждение, авиокомпаниите би трябвало да ви връщат парите в рамките на 14 дни без никакви такси. Ако случаят не е такъв, важи стандартната политика на авиокомпаниите за отмяна на полета.

Ще си получа ли парите обратно, ако ми отменят полета заради коронавирус?

Да - ако авиолинията отмени полета ви поради коронавируса или други причини, длъжна е да ви върне цялата сума или да предложи алтернатива.

Ако авиокомпанията промени маршрута ви и не сте съгласни, също би трябвало да получите парите си обратно.

Ще получа ли компенсация при отменен полет заради коронавирус?

Ако причината за отмяната на полета ви е коронавирусът, ще получите парите си обратно, но няма да получите допълнително компенсация. Причината "коронавирус" се разглежда като извънредно обстоятелство, което е извън контрола на авиолинията. Според европейския регламент в такива случаи тя не ви дължи обезщетение.

Но има друг вариант. Ако авиолинията отмени полета ви поради финансови причини, е много вероятно да ви се полага компенсация. SkyRefund ще разследва дали реалната причина за отмяната на полета ви е коронавирусът. Проверете полета си.

Коронавирусът ли е основната причина за отмяна на полета ми?

Повечето авиокомпании отменят полети от съображения за здравето на хората. Ако някои искат да отменят полети поради икономически причини обаче, е възможно да използват коронавируса като основание. В такива случаи можете да предявите иск за обезщетение за отменен полет, когато:

  • Авиокомпанията отмени полета ви поради финансови причини
  • Няма официално предупреждение за пътуване до съответната ви дестинация

Например, ако не се препоръчва да се пътува до Северна Италия, но авиокомпанията отмени полет до Южна Италия, то тогава коронавирусът може да не е основната причина за това решение.

Тъй като все повече хора спират да пътуват, авиолиниите може да решат да отменят полупразни полети. Ако това се случи, пътниците може да имат право на обезщетение.

Накратко, ако полетът ви бъде отменен, имате право да получите парите си обратно, но не задължително и на компенсация. Все пак проверете да видите дали ви се полага.

Докато чакате да получите парите си от отменения поради коронавирус полет, защо не предявите иск за обезщетение и за всички ваши минали отменени или закъснели полети? Дори да са били преди 3 години! Така накрая може да имате два успешни иска наведнъж.

Проверете полетите си - можете само да спечелите!

И бъдете здрави!

Настоящата статия е публикувана със съдействието на SkyRefund, лидери в събирането на обезщетения при закъснял или отменен полет. При проблеми с полета, проверете онлайн правото си на обезщетение:https://skyrefund.com/bg