Правосъдният министър Цецка Цачева насрочи за днес среща, свързана с условията в арестите след оплакванията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но тя беше отложена.

"Във връзка с неотложни ангажименти на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов насрочената за днес от 14.00 часа среща във връзка с препоръките на омбудсмана Мая Манолова, изпратени до министъра на правосъдието Цецка Цачева, се отменя. Предстои определянето на нова дата", се казва в съобщение на Правосъдното министерство.

На предвидената среща беше поканена самата Манолова, която вече обяви препоръки за подобряване на условията в ареста на улица "М-р Г. Векилски" №2 и разпространи снимки от килията на подсъдимата бивша кметица на ж.к. "Младост" и заместничката й. На тях се вижда, че тоалетната-клекало се намира вътре в килията, зад преграда, което правозащитници обявиха за нарушаване на достойнството на двете жени и всички други в ареста. Освен това прозорецът е затъмнен, с решетки не се отваря.

Снимка: Пресофис на омбудсмана

Самата Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, които заедно с Петко Дюлгеров са обвинени във вземане на подкуп, поискаха да участват на срещата.

Снимка: Пресофис на омбудсмана