В болницата във Велико Търново беше открита седмата хеликоптерна площадка за въздушни линейки в страната, съобщава БТА.

МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е първото българско държавно лечебно заведение извън София с изградено болнично вертолетно летище, каза при откриването на площадката заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева Натова.

Снимка: БТА

В страната има още шест лечебни заведения с изградени болнични летища - три в София, по едно в Русе, Панагюрище и Варна.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Шестимата пилоти, които ще обслужват въздушната линейка, са във финалната права на тренировъчния процес, до края на месеца ще завършат техните тренировки, заедно с медицинските екипи и в началото на май хеликоптерът ще може да бъде изпратен на мисия, допълни тя.

Снимка: БТА

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Стефановски каза, че до края на годината в България ще пристигне вторият хеликоптер, предвиден в програмата за въздушна медицинска помощ.

Този полет с кацането на хеликоптерната площадка е част от подготовката и броя часове на летателния състав, посочи Димчо Добрев изпълнителен директор на "България Хели мед Сървиз". Подготовката се провежда по изискванията на европейския регламент и е по утвърдена програма от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Пред журналисти той коментира, че подготовката на пилотите все още не е завършила, и това е причината в мисията за спасяването на детето от Враца да се включи военен хеликоптер за транспортирането му до София.

Снимка: БТА

Днес медицинският хеликоптер кацна на летателната площадка във Великотърновската болница, пилотиран от Васил Вълков- летателен директор на България Хели мед Сървиз. Той посочи, че хеликоптерът може да поеме от един до шестима пострадали, а летателното време от Велико Търново до София е 45 минути.

Изпълнителният директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Даниел Илиев благодари на всички присъстващи и заяви, че с изграждането на площадката и завършването на строителството на новото спешно отделение във Велико Търново ще бъде създаден хъб на спешната медицина, което ще даде по-голяма сигурност на пациентите.

Снимка: БТА

При откриването на хеликоптерната площадка присъства д-р Костадин Ангелов- председател на парламентарната комисия по здравеопазване, и народният представител Димитър Николов. Сред гостите беше генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов, кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметове на общини от областта, представители на институции.

Вертолетната площадка във великотърновската болница е била в експлоатация до 90-те години на миналия век. За възстановяването ѝ Министерството на здравеопазването осигури финансиране на стойност близо 120 хиляди лева.