Плевенчанин с ампутиран крак, който страда от диабет и е с байпас на сърцето, получи отказ от ТЕЛК за електрическа инвалидна количка, тъй като....имал здрави ръце. За решението на комисията разказа дъщерята на потърпевшия Валентина Димитрова във Фейсбук.

По думите й, баща й е с ампутиран крак от 17 години, а кардиолозите препоръчали да не се натоварва.

"Беше му отказана електрическа количка, тъй като имал две здрави ръце, с които можел да бута обикновената. На въпроса ми как ще са случи това, след като той има байпас и не трябва да са натоварва, служителката ми отговори, че това е наша грижа и трябва да си го гледаме. Къса ми се сърцето, като гледам как отнемат последния шанс на баща ми да бъде поне малко пълноценен човек, как го обричат да бъде напълно зависим и болен! Затова питам- Докога ще се отпускат помощи и колички избирателно и не толкова-срещу пари? А на тези от нас крайно нуждаещите се, ще се отказват, та да са чувстваме все по болни и безполезни от всякога? ДОКОГА??? Моля за съвет, ако някой има подобен случай!", призова плевенчанката.

Тя и баща й са обжалвали решението, но отново били изпратени в ТЕЛК-Плевен, откъдето получили втори отказ.

"Директно ни казаха че колкото и да обжалваме и да се явяваме, резултатът ще е един и същ, няма пареза на ръце - няма количка. Че той, ако е с пареза на ръцете, тогава за какво му е такава, да не ми е изпила чавка ума че да го пусна навън в случая", пише още Димитрова, която допълва, че семейството не разполага със средства, за да закупи само необходимата количка.

Постът й е споделен от десетки потребители в социалната мрежа, които се възмущават от решението на експертите и съветват жената да се обърне към Министерството на здравеопазването.

Проверка на Дир.бг показа, че цените на новите електрически инвалидни колички започват от 3000 лева и стигат до 10 000 лева.