Доайенът на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина проф. д-р Милан Миланов почина днес на 77-годишна възраст, съобщиха колегите му от най-голямата спешна болница в страната "Пирогов".

"Ръководството на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" поднася дълбоки съболезнования на семейството и близките на проф. Миланов! Поклон пред паметта му!", написаха от лечебното заведение.

Милан Стоянов Миланов е роден на 29 септември 1945 г. в София. Завършва медицина през 1973 г. Специализира анестезиология, интензивно лечение и спешна медицина, а по-късно и трансплантация в Европейския университет в Барселона. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в Окръжна болница в Сливен.

През 1977 г. д-р Миланов започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП "Пирогов", където протича основният му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Проф. Милан Миланов е директор на "Пирогов" между 1992-1993 г.

След демократичните промени той е основен участник във възстановяването на Български лекарски съюз, два пъти е негов заместник-председател. От 2012 до 2017 г. проф. Миланов е председател на Столичната колегия на БЛС.

Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Ръководител и основен двигател на проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България. Първи национален консултант по донорство и спешна медицина.

Проф. Миланов е убеден демократ, винаги с открита и активна гражданска позиция, общински съветник в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, удостоен със званието "Почетен гражданин на град София", допълват колегите му.

Той е носител на орден "Стара планина" - I - ва степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.