На 27 декември православната църква отбелязва Стефановден - последният празник за годината. 

Стефан бил сред първите последователи на Иисус Христос в Йерусалим. За него четем в книгата Деяния апостолски, пише БТА.

В първите години след спасителните събития на Христовото Възкресение, Възнесението Му и Петдесетница, Църквата започнала с благодатта на Светия Дух да привлича все повече вярващи в Него.

Вечер, след края на работния ден, те се събирали за съвместна молитва и след светата евхаристия и причастяването с тялото и кръвта Христови общността предлагала храна за всички. Там обаче се появили недоволства, че някои от вярващите, евреи от разсеянието (т.е. дошли от чужбина), били пренебрегвани.

И апостолите казали: "Не е добре ние да оставим Божието слово и да се грижим за трапезите, затова, братя, погрижете се да изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Дух Свети и с мъдрост, които ще поставим на тая служба; а ние постоянно ще пребъдваме в молитва и в служба на словото". Така избрали седем помощници, наречени дякони (гръцка дума за служители): "Стефан, мъж изпълнен с вяра и Дух Свети, Филип и Прохор, Никанор и Тимон, Пармен и Николай".

Както се вижда от разказа на книгата Деяния, дяконите не се ограничавали само с домакинската работа, но били проповедници на Христовото учение. В тази дейност особено се отличил дякон Стефан, който заради споменаването му на първо място е наречен после архидякон.

"Изпълнен с вяра и сила", той вършел големи чудеса и личби между народа. Затова от синагогите в свещения град се надигнали срещу Стефан, започнали спорове с него, но не можели да противостоят на мъдростта и духа, с който той говорел за Христос.

След една пламенна негова реч Стефан нарочно бил обвинен в богохулство, за да могат според техните правила безнаказано да го убият с камъни. Така той останал в християнската история и с прозвището първомъченик на Църквата.

По традиция на днешния ден младите ходят на гости на по-възрастните си роднини, приготвят се местни ястия, а момичетата изпълняват обичая ладуване - събират се и гадаят за женитба.

На Стефанов ден празнуват Стефан, Стефка, Стефчо, Станул, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин, Стоян, Стояна, Стоянка, Цанко, Цанка, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава и други.