Стратегията на ЕК "От фермата до трапезата" заема централно място в Европейския зелен пакт и е с амбицията да трансформира хранителните системи в Европа към по-устойчив модел на производство и потребление. Десетилетия наред мнозина приемаха наличието на храна за даденост, но геополитическата несигурност, причинена от войната в Украйна, заедно с растящите цени на енергията и увеличаващата се инфлация, доведоха света до ръба на глобална хранителна криза и подложиха на изпитание способността на ЕС да осигурява храна.

Това предизвика нов дебат в Европа за намирането на баланс между продоволствената сигурност и екологичните и климатичните цели. В България както производителите, така и потребителите изразяват загриженост относно рисковете от изнасяне на производство на храни към трети страни, което ще превърне Европа от водещ световен износител във вносител, без да има сигурност на доставките. Те настояват за оценка на въздействието - апел, отправен и от Европейския парламент в резолюция от октомври 2021 г. Затова е необходима публична дискусия за бъдещето на европейския селскостопански сектор, предлаганите политики и възможностите за финансиране.

По инициатива на Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП на 10 февруари 2023 г. от 10:00 часа в Sofia Event Center, Mall Paradise, бул. "Черни връх" № 100, ет. 3. ще се проведе конференцията "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата". Входът е свободен.

Събитието има за цел да събере всички заинтересовани страни от България и Централна и източна Европа, както и видни европейски експерти. Участието си са потвърдили българският министър на земеделието Явор Гечев, членовете на ЕП Сергей Станишев, Иво Христов, Асим Адемов, Клара Агилера (Испания, С&Д) и Кармен Авраам (Румъния, С&Д), народни представители от 48-то Народно събрание, както и представители на браншови организации, бизнеса и неправителствения сектор. В дискусията ще се включат заместник-министри и директори на дирекции от Румъния, Словения, Словакия, Гърция и Хърватия. Да споделят позицията си пристигат и експерти от водещи в сектора неправителствени организации, базирани в Брюксел, като Copa-Cogeсa, Animal Health Europe и FEFAC European Feed Manufacturers" Federation.

Конференцията ще бъде структурирана в три основни панела:

  • Въздействието на множество кризи - нарастващи регионални неравенства
  • Храна и здраве
  • Конкурентоспособност и търговия