Вчера десетки лекари от Спешна помощ подадоха оставки в знак на протест срещу готвеното уволнение на директора си Георги Гелев. Това се случи, след като 40-годишната Елизабет Димитрова почина в очакване на линейка.

Над 100 души протестираха тази сутрин пред Спешна помощ в София, без да спира работата.

"Оставки са подали и колеги от центровете за спешна помощ във Велико Търново, Шумен, Пловдив, Асеновград, Нови пазар и др., като се очаква и в други центрове да бъдат подадени оставки от лекари, медицински сестри, шофьори и санитари", каза пред БТА д-р Ангел Ангелов, директор на "Медицински дейности" в столичния спешен център и обясни, че смяната на Гелев няма да реши проблемите с магическа пръчка.

След 11 ч. над 100 протестиращи лекари, медицински сестри, шофьори и санитари поискаха оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева на протест пред МЗ. Те настояват за обективен анализ на Спешната помощ, а оставката искат заради неприемливи условия на труд и ниски възнаграждения.

Протестиращите бяха поканени на среща в понеделник с министъра.

"Получих сигнали от колеги в Спешната помощ, че има натиск по отношение на това да излязат на протест, включително и политически", коментира пред журналисти в парламента Андреева, предаде „Фокус”.

Тя ще назначи нов шеф на Спешна помощ-София докато Гелев се върне на работа, защото "очевидно след 4 месеца болнични организацията още повече се е влошила".
Андреева все още няма решение кой ще изпълнява длъжността, това ще стане ясно в понеделник. БТА съобщи, че има три предложени кандидатури за и.д. директор.

"Искам ГЕРБ да внесат вот на недоверие за здравеопазване, за да се види кой какво е свършил в здравеопазването. Когато една система ти е предадена почти в смърт, трябва да се реанимира, за да може да се развива след това”, добави Андреева.

Тя съобщи, че ще има паралелна телефонна линия 150, за да се улесни работата на Спешната помощ.

Преправян е часът на тръгване на пристигане на линейката в случая с починала жена, съобщиха вчера от медицинския одит.
По информация на "Труд" обаче става дума за няколко минути разминаване между данните на Спешна помощ и телефон 112.

От МЗ заявиха още, че медицинският екип не е оказал никакви реанимационни дейности на пациентката, а било възможно да е била в състояние на клинична смърт.

Самият Гелев коментира, че одитният доклад е изключително тенденциозен не намира никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ.

АНКЕТА: Кой е отговорен за бавната "Спешна помощ"?