В мотивите си Ангелов пише: На 15 октомври т.г в Софийска градска прокуратура, бях разпитан в качеството на свидетел по досъдебно производство, разследвано по случая наречен „Красьо”. По време на разпита разбрах, че на 16 юни т.г  около 15 часа съм провел един разговор с този телефон с продължителност около 90 секунди. Дадох обяснения за това как вероятно се е стигнало до този разговор, а те са, че вероятно мой познат, колега, приятел или „доброжелател” ми е дал този телефон за да се обадя. Този разговор, както и много други през този и следващия ден, бяха с пожелателен тон във връзка с предстоящия избор на 17 юни за окръжен прокурор на Бургас”.
На 17 юни - в деня на избора в 9,31 часа и около 14,30 часа съм провел още два разговора с продължителност няколко секунди, наред с много други такива, със същото пожелателно съдържание, което е без значение. Факт е наличието на разговори с този телефон. Това поражда съмнение относно избора ми, което не мога да допусна. Веднага уведомих главния прокурор Борис Велчев, че съм решил да подам настоящата молба. Изчаках няколко дни, защото ръководех екип от разследващи прокурори и полицаи по разследвано досъдебно производство във връзка с извършено изключително тежко престъпление – отвличане и убийство, с цел публичното известяване на решението ми, да не повлияе демотивиращо на колегите.
По думите на Ангелов никога с действията си като магистрат не е допускал да се породи съмнение в професионализма му. А в момента имало породено съмнение относно назначаването му за окръжен прокурор на Бургас. 
"Не допускам, и никога няма да приема, че е възможно да бъдат манипулирани при избора ми 21 члена на Висшия съдебен съвет. С настоящата молба изпълнявам моя морален дълг към съдебната система, в която работя вече двадесет години, да не допусна опетняването й", пише още в мотивите си бургаският магистрат.
Ангел Ангелов беше избран за окръжен прокурор през месец юни т.г., неговата кандидатура за втори мандат беше издигната от главния прокурор Борис Велчев, съобщиха от ВСС.