Още двама българи бяха евакуирани от Судан и пристигнаха късно през нощта на летище София. Единият от тях -Ясер Махмуд - беше нападнат от въоръжена група в Судан, но за щастие не е пострадал. Минути след полунощ с полет от Кипър двамата българи кацнаха на родна земя, съобщиха БНТ и Нова телевизия.

Преди седмица Ясер Махмуд отказал да бъде евакуиран по лични причини. След като в петък е бил нападнат столицата Хартум, се свързал с българското външно министерство и се съгласил да бъде евакуиран в Кипър. 

"Тук всичко е наред. Цял живот разделям времето си между Судан и България. Баща ми е от Судан, майка ми е българка", разказа мъжът.

Ясер се е погрижил и всичките му близки вече да са извън Судан.

Заедно с него в София пристигна и лекарят Насрадин Мансур. "Ситуацията е много критична, ужасна. Навсякъде в кварталите. Няма болници, хората умират. Няма кой да им помогне". твърди той и допълва, че се опасява, че конфликтът може да ескалира още повече.

По данни на външното ни министерство от Судан са евакуирани 39 българи. 9 от тях вече са в България. "Към момента нямаме заявка за нови българи, които искат да се евакуират. Поддържаме връзка с още двама, но не сме сигурни дали те ще решат да се върнат", подчерта Таня Димитрова, директор на Дирекция "Ситуационен център" към МВнР.

Остава надеждата, че до примирие ще се стигне. А Ясер и Насрадин, че ще имат някога отново път към Судан.