В днешния ден разговорите с протестиращите на Орлов мост ще продължат с цел възстановяване на обществения ред и на движението по пътните кръстовища. Това каза на извънреден брифинг тази сутрин главен инспектор Красимира Стоядинова от СДВР.

"Няма арестувани през нощта", уточни тя.

По-малко от 24 часа, след като вчера бяха премахнати палатковите лагери, снощи протестиращите отново ги възстановиха.

Протестиращи отново са блокирали трите възлови столични кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и кръстовището при Триъгълника на властта.

Най-плътна е барикадата на Орлов мост, където протестиращи блокират движението с кашпи, пейки и кофи за боклук. Разположени са и над 30 палатки. Единствено линейки се допускат.

На кръстовището пред Ректората няма палатки, но протестиращите са блокирали пътното платно с кашпи и пейки.

На пл. "Независимост" лагер от около десет палатки блокира движението по бул. "Цар Освободител". Там също могат да преминават само линейки.

Палатков лагер има и във Варна, където обаче не са блокирани улици и кръстовища. Протестиращите в морската столица са категорични, че въпреки липсата на блокада, протестите ще продължат всяка вечер от 18:30 ч.

Стоядинова обясни, че събралото се множество от протеста снощи се е установило отново на "Орлов мост", където "са започнали да изграждат барикади с кофи за смет, кашпи и паркови пейки".

В резултат на тези действия към момента са изградени плътни барикади, които не позволяват преминаването на превозни средства, включително линейки, пожарни коли и други със специален режим.

От СДВР казаха също, че събралите се на "Орлов мост хора категорично са отказали да разговарят с полицията и да отстъпят от позицията си.

Започнали са дори да събират камъни и бутилки, като са говорели помежду си, че ще ги използват, ако бъдат атакувани.

На барикадата е имало изключително много жени, което е попречило на полицаите да използват физическа сила срещу протестиращите, подчертаха още от СДВР.

"Уважаваме правото на протест на всички граждани, но в същото време призоваваме протестите да бъдат мирни и да се съобразяват със законовите разпоредби", казаха още от СДВР.

Заради блокадата е променено и разписанието на част от линиите на градския транспорт в столицата.

Автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 94, 184, 204 и 604 и тролейбусни линии 1, 2, 4, 5, 7, 8 и 11 са отклонени както следва - автобусите по линии 9 и 75 обръщат на Военна академиия "Г.С.Раковски", автобусите по линии от линии № 84, 184, 280 посока Орлов мост обръщат преди Орлов мост и обратно по маршрута.

Автобусни линии № 72, 76, 204 и 604 са отклонени по бул. "Драган Цанков", бул. "П.Яворов" и по маршрута двупосочно. Автобусите по линия № 94 обръща на ул. "Гурко" и обратно по маршрута, автобусите от линия № 213 е отклонен по бул. "Мадрид", бул."Ситняково" и по бул."Цариградско шосе" по маршрута си двупосочно, тролейбусите от линии № 4, 5, 8 и 11 посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.

Тролейбусите от линии № 1, 2, 5, 7 и 8 посока Софийски университет "Кл.Охридски" обръщат на кино Одеон, тролейбусите от линия № 7 от район "Люлин" обръща на Сточна гара, тролейбусите по линии № 1, 2, 4 и 11 обръщат на ул. "Оборище" и бул."Васил Левски".