В резултат на съвместна операция на дирекция “Вътрешна сигурност” и ГДБОП, проведена под ръководството на заместник-градския прокурор Роман Василев, днес е задържан Йордан К. - служител на ГД “Криминална полиция”.  Той е инспектор в сектора за оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода, уточняват от ведомството.

Кабинетите му в главната дирекция и в Трудово-поправителното общежитие в Казичене са запечатани. Продължават процесуално-следствените действия по установяване на съпричастността на Й. К. към групата на “Наглите” и злоупотреба със служебно положение. Предстои да бъде поискана 72-часова мярка за задържането му под стража, се казва още в съобщението на МВР.

"Задържан е дългогодишен служител на „Криминална полиция”, който е отговарял за обслужването на местата за лишаване от свобода, имал е контакт с част от хората от „Наглите”, които са били на по-облекчен режим в затвора, за който по всяка вероятност и той е спомагал. Смятаме, че ще можем да документираме помощта, която е оказал на тези лица, за да бъдат на по-облекчен режим", коментира пред "Фокус" вътрешният министър Цветан Цветанов.

По информация на БТА от разследващите предполага се, че Йордан Костов, който е задържан на работното си място, е осигурявал безпрепятственото излизане на свобода на членове от групата, за да могат да охраняват отвлечените.

„Имахме информация, че в минал период от времето се е познавал с част от групата. Смятаме, че там е изградена една добра корупционна схема за подпомагане и възможност за по-облекчен режим на част от хората, които бяха задържани по „Наглите” и които са излежавали присъди”, обясни Цветанов.

Паралелно с това – от днес са възложени проверки за дисциплинарни производства и срещу други служители на МВР, които са действали заедно със задържания.
„Смятаме, че срещу тези служители при дисциплинарните производства, които ще бъдат стартирани от утре, ще можем да търсим и тяхна съпричастност към групата на „Наглите”. При всички положения от това, което е констатирано от проверката на Инспектората и Вътрешна сигурност за останалите четирима души, смятаме, че ще документираме и техни действия, несъвместими с работата на МВР”, каза още министърът.

Неотдавна той съобщи, че се проверяват петима полицаи на средно ръководно ниво, за които има съмнение, че са помогали на бандата. Операцията срещу служители на МВР започна веднага след задържането на членовете на бандата, като бе наречена "Наглите 3".

По-рано днес Цветанов съобщи, че след като съдът освободи един от арестуваните от групата - Антон Петров-Хамстера, свидетели са се отказали да дадат показания. (Виж линка долу)