Преди няколко дни Гуцанов беше изваден от ареста и отведен в болница с пневмония. От прокуратурата обаче заявиха, че се съмняват в тази диагноза.

Въпреки че вчера лекарите от болница "Света Анна" заявиха, че Гуцанов не трябва да се връща в килията, защото заболяването му е сериозно, днес в съда беше представената експертиза, според която той страда от остър бронхит, и магистратите прецениха, че може да му бъде осигурено лечение във всяко здравно заведение, предаде БТА.
Според съда не съществува реална възможност той да се укрие, но има вероятност ако е на свобода, да извърши друго престъпление.

Решението не подлежи на обжалване.

След заседанието Гуцанов, който е обвинен в неизгодна сделка с автобуси, ощетила общината, заяви пред журналисти, че процесът срещу него е политически.
"Аз съм невинен и това ще се докаже в съда. Не е възможно да се укрия или да извърша друго престъпление, тъй като аз съм публична личност, освен това имам семейство и две деца, за които трябва да се грижа", заяви социалистът, който подчерта, че не се чувства добре здравословно.

Той допълни, че през цялото време е работил в “Градски транспорт”, като се е опитвал да удовлетвори нуждите на града. По думите му банковите оценки показват, че няма завишения в цените на закупуване на автобусите. Общинският председател каза още, че неговият подпис не фигурира в документите по сделките, съобщи БГНЕС.

По повод информацията, че в дома му са намерени 100 000 лева в пликове, той коментира, че парите са били 70 000 лева и били предназначени за великденска ваканция на семейството му. Гуцанов добави, че част от доларите, намерени в сейфа на жилището, са били оставени още от покойния му баща и имат романтична стойност за него. Той отхвърли твърденията, че има валутни сметки в чужди банки и заяви, че иска процесът да приключи час по скоро, за да изчисти доброто си име.

Общинарят уточни, че няма никакъв общ бизнес или фирма със задържания по същото обвинение бизнесмен Даниел Славов- Дънката.
Съдът обаче остави и него в ареста. Защитниците на Славов обясниха, че в момента той има 22 строителни обекта, за които са наети 1100 работници и служители. Само за миналата година от 2 обекта били разпределени 900 000 лева дивиденти. Според тях клиентът им е разговарял с директора на “Градски транспорт” само един път, а отношенията му с Борислав Гуцанов са приятелски – градени в ученическите и студентските им години.

По-рано днес шефът на митниците Ваньо Танов заяви пред bTV, че е получавал информация за Дидо Дънката, докато е бил директор на НСБОП. Тя била свързана с контрабанда на цигари, с карго и др. Според Танов сигналите са били основателни, но са относими към онзи период.
„Аз не смятам, че Дидо Дънката има някакви позиции в сегашното ръководство на агенция „Митници”, той не може да съществува без политически чадър. Той е бил един координатор на действията на митнически служители, примерно, на други служители как да извършват нарушения и злоупотреби без да се носи отговорност”, коментира Танов.

Преди и по време на съдебното заседание днес пред сградата на съда се събраха стотина души, които бяха на реверите с ленти с надпис "Аз подкрепям Борислав Гуцанов". Те издигнаха плакати с надписи "Не на политическите
арести".
В. "24 часа" обаче съобщи, че според работник в една от фирмите на Дънката всички са били накарани да излязат на протест, ако искат да си получат заплатите.

Борислав Гуцанов бе арестуван на 31 март при зрелищна операция на МВР, наречена "Медузите", заедно с Дънката, шефа на "Градски Транспорт" Пенчо Пенчев и главната счетоводителка на дружеството Йоана Кръстева. Последните двама бяха пуснати под домашен арест.

Вижте още снимки


Вижте видео от протеста във Варна