Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, цитиран от Фокус.

Срещу четиримата задържани се работи по четири обвинения – организиране и ръководене на престъпна група, умишлена безстопанственост, длъжностни престъпления и сключване на неизгодни сделки.

Чавдаров добави, че през 2003, 2005 и 2007 г. са били сключени сделки за закупуване на автобуси на градския транспорт на обща стойност над 2 млн. евро, като уточни, че се е предвиждало скоро да бъде подписана нова такава сделка.

Председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, бизнесменът Даниел Славов - Дидо Дънката и шефът на общинската фирма "Автотранспорт" Пенчо Пенчев са присъствали на обиска на домовете и офисите им, откъдето са иззети големи количества документи. Окръжният прокурор добави, че в процеса на работа е възможно да бъдат повдигнати и нови обвинения.

От прокуратурата допълниха, че се разследват най-различни хипотези за това дали има и други замесени лица, но няма да оповестят информация, за да не се укрият доказателства.

Предмет на разследването са три сделки, сключени от „Градски транспорт” ЕАД - Варна, чийто едноличен собственик е Община Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия. Сделките са реализирани в периода 2003 - 2007 година. Извършените сделки са в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки.

Само една трета от предвидените по договор 2 млн. евро за закупуване на автобуси във Варна са стигнали до продавача, останалите са в банкови сметки на определени лица, заподозрени в извършване на престъпление. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, помолен да коментира случая, предаде БТА.
Цветанов уточни, че договорите са три. По думите му използвани са схеми и механизми за корупционни практики в местната власт над 20 години.


Вижте снимки от акцията и от къщата на Гуцанов