Опасна мечка се е появила в Родопите. Зрители са изпратили на bTV сигнал за нападенията на горския хищник. Местните хора от село Арда се оплакват, че мечката напада добитъка им.

Мечката е забелязана в района още в средата на лятото на централни и оживени места. Последното нахлуване на хищникът е било в четвъртък.

"Нещата към този момент можеше да бъдат много по-трагични. Към 6:00 . чух думкане на входната врата, никой от къщата не беше излязъл. След като излязохме от къщата, видяхме, че вратата на обора е отворена и са разхвърляни нещата в двора, оградата е огъната, има повалени растения в двора", разказва собственикът на къщата Хари Тютюнаров.

За да влезе в обора, мечката изкъртила прозореца. След това повлякла животните там през двора.

"Видях, че две от овцете липсват. Другите животни бяха много уплашени, но се бяха качили по стените от страх", казва Хари.

По-късно той открил части от двете овце в двора в непосредствена близост до къщата. След инцидента Хари е поставил електрическа ограда, но според него "това е временно решение, защото при евентуална среща с мечката извън къщата нямаш никакви шансове".

"По същото време предишната сутрин децата ми излязоха за училище", казва мъжът.

"Основната причина мечките да слизат в селищата през есента е гладът. Това е период, през който мечката трябва да натрупа мазнини за зимния си сън. Тази година няма много естествена храна в гората. Жълъд няма, плодовете са сухи, затова и зачестиха случаите", казва биологът Владимир Тодоров от ИБЕИ - Бан.

"В конкретния случай става дума за доста възрастна мечка. Имахме ситуация с нея, хванахме я, преместихме я. тя беше първата преместена мечка в България. Естествено, тя успя да се върне и започнаха проблемите", разказа Тодоров.

Мястото за преместването е било препоръчано от служители на горското стопанство. То е било на над 20 километра от селото. По думите на Тодоров тя се е върнала, защото познава района, живяла е в него 4 години и хората не са я прогонили, чувства се защитена от други мечки и хищници, а има и храна.

Мечката е с нашийник с геолокатор и последното ѝ местонахождение е в близост до джамията на селото, сега може заради шума да се е преместила малко, разкри Тодоров.

Според зам.-директора на Изпълнителна агенция по горите Филип Ковашки няма голямо нарастване на срещите между хора и мечки в сравнение с предишни години, с изключение на миналата, тъй като през нея е имало много плодове в гората и животните не са били в голяма близост до селата.