Новата година ще започне и без държавната отстъпка за горивото. Тази събота е последният ден, в който за всеки литър зарадено гориво на бензиностанциите получаваме намаление с 25 стотинки.

Още от днес на някои бензиностанции се образуваха опашки, предава БНТ.

Шофьорите се надяват след отпадането на отстъпката цените на горивата да тръгнат надолу, защото сега и дизелът, и бензинът държат цени над 3 лв. за литър. Дизелът се търгува на цени от 2,67 до 3,42 лв./л , а бензин А-98 може да се намери от 2,89 до 3,19 лв./л .

В същото време цените на суровия петрол вървят надолу, ако през септември един барел се е продавл за 92 долара, а сега е 81.

В Пловдив също пълнеха като за последно резервоарите до горе. Според шофьори отпадането на облекчението от 25 стотинки допълнително ще натовари бюджета им след Нова година, на фона на достатъчно високите цени на горивата у нас.

На някои по-малки бензиностанции в Пловдив пък отчитат засилен интерес още от 10-ина дни. Във Варна шофьорите се надяват цените на горивата да паднат, особено след като "Лукойл" вече гарантират, че ще си плащат данъците у нас.

Според експерти освен военния конфликт в Украйна, влияние за формирането на цените на горивата сега има и разхлабването на COVID мерките в Китай.