Очите на паметника на Цар Самуил в София угаснаха окончателно. Може да светнат отново срещу 3000 лева от Столичната община, съобщи авторът на скулптурата - Александър Хайтов пред Дарик.

Според заместник-кмета по културата доц. Тодор Чобанов не е било предвидено очите на Цар Самуил да светят и затова няма да поддържат диодите.

"Всички бяха изненадани от тази непредвидена в проекта инсталация. Затова сега ние не можем да поддържаме система, която не е узаконена по съответния ред", коментира той.

На друго мнение е авторът. "Знаеше се предварително, че ще бъде със светещи очи. Той го знаеше и искаше да го махне. Аз не се съгласих и го оставих така", заяви Хайтов.

По думите на Чобанов, за да светят очите на Самуил отново, трябва одобрение от редица институции и процедурата е дълга.

Хайтов обаче твърди, че имал среща с Чобанов, който не се явил и изпратил друг човек, който поискал от автора на паметника да подпише документ за това, че отказва да предаде схемата за светещите очи.

"Онзи човек ми каза, че схема не са правили, всичко е минало така. Но обещаха да се оправи осветлението. Казаха, че ще дадат схема на осветлението. Казаха, че това ще струва 3000 лева", каза Хайтов.

След откриването на статуята очите на Самуил все пак светели, защото трябвало проектът да бъде открит бързо.

"Настъпваха конкретни юбилеи - 1000 години имаше. Едно ново минаване на процедурата означаваше 6-8 месеца по институции. Нямаше толкова време", каза Чобанов.

Хайтов допълни, че каквото зависи от него, ще го направи безплатно, но за диодите и инженерната работа трябва заплащане.