Преди 3 дни пламъците погълнаха поредната изоставена сграда с културна стойност в България. Запалилите я отново са неизвестни. Знае се само, че огънят тръгнал от няколко места. Така приключва историята на една от най-интересните сгради в Перник - Домът на металурга. Заедно с него в миналото остават огромната зала с въртяща се сцена, библиотеката и може би един от най-интересните стенописи в България.

Вижте какво погуби огънят в Перник >> >> >>

На огромно пано в размер от няколко метра можеха да се видят абстрактни фигури, символизиращи историята на страната ни. Един до друг съжителстваха християнски кръст и сърп и чук, поп и партизанин. Ослепен войник на Самуил, бе съпътстван от ветеран с медали.

В центъра на паното бе разположена фигурата на Майка България. В горния край, на сцената стоеше полу-разрушения надпис:

"Ние законно се гордеем с приноса на нашия народ в историята на Балканите и в Европа през всички изминали 13 века."

Авторът на паното е художникът Филип Седефчев - бащата на Сурвакарския фестивал в Перник.

Домът на металурга разполагаше не само със своя библиотека, но и с архив. В него можеше да се открият снимки и огромно количество ръчно рисувани филмови плакати.

28 септември 2000 година е може би последната дата, в която огромната зала е била употребена по предназначение. Това се подразбира от оставен да виси огромен надпис, бележещ събрание на акционерите в "Стомана" АД. Според пожарникарите огненият ад тръгнал именно от сцената.

Домът на Металурга се присъединява към голям списък от опожарени сгради с културно значение. Тук са още бившото кино "Възраждане", Тютюневите складове в Пловдив и редица други архитектурни паметници, оказали се на твърде "апетитно" място.