Скоро се очаква да има много повече пациенти с вариант Делта (бел.ред. - т.нар. индийски) на коронавируса. Това заяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

"В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант, но това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове", каза проф. Христова.

Делта вариантът се разпространява доста по-лесно. Заразените пациенти са контактни, те са българи и със сигурност ще има доста случаи, което ще стане до няколко седмици, каза проф. Христова. Тя не отрече, че е възможна нова вълна насред лятото.

В проби, които са изпратени от "Пирогов", се доказаха 7 щама, принадлежащи към делта варианта, и 1 към бета варианта - т.е. южноафриканския вариант, обясни тя.

По думите ѝ категорично е доказано, че ваксините, които са у нас, покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти.

Това са проби, изпратени в периода 6-14 юни, уточни тя.

Снимка: BulFoto

"Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и е карантиниран в София. Седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в "Пирогов". Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и са под карантина. Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50", допълни проф. Христова.

4 от заразените лица са във възрастовата група 30-40, другите четирима са във възрастовата група 40-50. 6 са мъже и 2 са жени.

Заразените с делта варианта работят в едно предприятие - Електротранспорт-София. Вече се изясняват и контактните на заразените.

"Епидемиологичното проучване тече в момента. Предстои задълбочено изясняване и на връзката между тях и на техните контактни лица", посочи още директорът на НЦЗПБ.

"Делта" вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България. Това каза и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Очакванията на големите държави са още през юли Делта да премине 50 на сто положителност от всички проби, а по-късно над - 80 на сто, посочи той. Притеснително е, че в някои държави това би съвпаднало и с началото на учебната година при тях.

Вариантът Делта засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, 60 на сто по-заразен е, което означава, че 60 процента по-малко от вируса са достатъчни, за да се случи заразяването. По думите му здравната ни система е доста по-подготвена. Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с "Делта", трябва да има максимално високо ваксинационно покритие, добави още той.

Очевидно ще има случаи на ваксинирани, но отново заразени, но болестта ще бъде преборена по-леко, допълни още Кунчев.

Засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, тъй като начинът на разпространение на този вариант не се отличава от другите и ако се прилагат познатите противоепидемчни мерки ще бъде достатъчно, увери Кунчев. Предстои до два дни в нова заповед да се укаже влизането в България на хора, идващи от държави с ниско или високо разпространение на вируса.