Заради тежката метеорологична обстановка, бедствено положение беше обявено в редица населени места в страната.

В област Варна бедствено положение е обявено на територията на община Вълчи дол тази сутрин до овладяването на ситуацията, обяви кметът на общината. В понеделник е обявен неучебен ден. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В Генерал Кантарджиево може да се влезе от долния път. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение.

Всички села в община Провадия са без електрозахранване, ток има само в Бързица, информира кметът Димо Димов. Всички пътища там са заснежени, но проходими.

В област Габрово бедствено положение беше обявено на територията на община Трявна, съобщиха във Фейсбук страницата си от Общината. Бедственото положение е обявено след извънредно заседание на общинския оперативен щаб по-рано днес с всички ангажирани звена относно зимното поддържане, посочват от администрацията.

Въпреки неспиращата денонощна работа на ръководството на община Трявна и координиране действията с мобилизираните екипи на Дружеството по Закона за задълженията и договорите "Зимно поддържане", Районното управление на МВР - Трявна, Областното пътно управление - Габрово, пътен кантон - Трявна, Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Трявна, ВиК- Трявна и електроразпределително дружество "Енерго Про", към момента обстановката остава усложнена.

В област Добрич със заповед на кмета на община Добричка Соня Георгиева е обявено бедствено положение, става известно от сайта на местната администрация.

Причините, посочени в заповедта, са падналият обилен снеговалеж, придружен със силен вятър, непроходими пътища от републиканската и общинската пътни мрежи, вследствие на снегонавявания, довели до откъсване на населени места на територията на общината. Както и високият брой села без ток и вода.

Соня Георгиева е обявила седем дни за бедственото положение в общината и въвежда в сила Общинския план за действие при бедствия и аварии, в частта му "План за защита при снегонавявания и обледенявания".

Със заповедта е обявен и неучебен ден 27 ноември на територията на община Добричка.

По-рано днес бедствено положение беше обявено в община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб, публикувана на сайта на общината. Забранява се движението на автомобили по всички пътища в общината и се преустановява работата на детските градини и училищата.

Бедствено положение беше обявено в област Разград заради усложнената зимна обстановка, съобщи за БТА главният експерт в областната администрация Николай Атанасов. То е обявено със заповед на областния управител Владимир Димитров поради продължителния интензивен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания, както и заради затворената републиканска и общинска мрежа в цялата област. Срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември.

Над сто са към момента населените места в областта без електроснабдяване. Има и много паднали дървета по републиканската и общинска пътна мрежа, както и по улиците в населените места в региона, каза Атанасов. По думите му е създадена организация за отстраняването и премахването на дърветата съвместно с общинските администрации и екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Заради бедственото положение затворени ще останат училищата в областта.

Обявено беше бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Решението за това е взето след заседание на Общинския кризисен щаб, председателстван от кмета Александър Сабанов.

Утрешният ден е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени утре.

Във всички общини има населени места без ток и вода.

В област Търговище бедствено положение за 48 часа обявиха в община Омуртаг, съобщи за БТА областния управител на Търговище Гергана Цонева. Причината е усложняващата се метеорологична обстановка в региона, уточни кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Учебните заведения на територията на община Омуртаг ще бъдат затворени.

Силният вятър и минусовите температури затрудняват работата на снегопочистващата техника.

В област Шумен, без град Шумен беше обявено бедствено положение със заповед на областния управител проф. Добромир Добрев. Заповедта е за следващите 24 часа, съобщиха от областната администрация.

Обстановката на територията на цялата област Шумен е тежка. Екипите на всички ангажирани институции продължават работата по възстановяване на авариите по електропреносната мрежа, разчистване на пътища, паднали дървета и клони. Пуснато е резервното захранване към подстанция 1300 и се очаква водоподаването към град Шумен да бъде възстановено. Екипите от горските стопанства на Североизточното държавно предприятие са на терен и работят за отстраняване на дървета и клони от пътищата в региона.

По-рано през деня бедствено положение беше обявено в девет общини на територията на област Шумен - Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица.