Адската машина избухва в момента, когато 36-годишният тогава Пенков се качва в луксозния си джип "Фолксваген Туарег" заедно с 29-годишната си съпруга - манекенката Златина Христова и дъщеричката им Мария.

Колата е паркирана недалеч от хотел "Хелиос Бей". На място загива малката Мария. Само пет дни по-рано - на 8 юли, тя е навършила 2 години. Майка й е транспортирана в критично състояние в бургаската болница. След два дни в кома, младата жена умира.

Самият Пенков, който е концесионер на плажа на Обзор, е тежко ранен, но оцелява. При експлозията леко пострадаха и две деца - немски туристи, които били в близост до автомобила. Взривното устройство било с мощност близо 700 грама тротилов еквивалент.

Цялата полиция по Черноморието е вдигната на крак. Извършват се десетки арести. Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР, обявява, че ще се работи до разкриването на поръчителя.

Рали Пенков е бивш полицай от Специализирания отряд за борба с масовите безредици в Бургас. През 1993 г. той, Георги Николов-Мечката и Найден Милков създават "Първа частна милиция", която става най-мощната охранителна фирма по Южното Черноморие и представител на ВИС-2.

След убийството на Мечката - на 10 юни 1995 г., двамата му съдружници решават да се оттеглят от охранителния бизнес, а през 1999 година Рали Пенков печели 20-годишна концесия за централния плаж на Обзор през 1999 г. чрез фирмата си ЕТ "Рали".

Криминалистите работят по няколко версии за атентата срещу концесионера. Една от тях е, че експлозията е по поръчка на Димитър Желязков-Митьо Очите. В началото на 2005 г. Пенков на няколко пъти се оплаквал от несебърския бос, че го притиска да му отстъпи плажа в Обзор, за да прибира приходите, а Пенков фиктивно да остане негов концесионер. Седмица по-късно обаче оттеглил жалбите.

В края на юли - две седмици след взрива - полицията задържа двама от най-доверените хора на Митьо Очите - Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника. Те са обвинени в изнудване на Рали Пенков, като искали той да им плати 300 000 лева. Капелов и Чайника сключиха споразумение с прокуратурата и получиха минимални присъди. Те обаче така и не бяха обвинени за покушението срещу концесионера на плажа в Обзор.

И до днес поръчителят и извършителите на атентата, отнел живота на 2-годишната Мария и 29-годишната й майка, остават неразкрити и ненаказани.