Гладна стачка на отец от Сливен на фона на днешното извънредно заседание на Светия Синод, на което започве процедура по избора на наместник-председател на БПЦ. След кончината на патриарх Неофит синодът се ангажира да избере негов заместник в рамките на следващите четири месеца до избора на нов църковен глава. Междевременно снощи пловдивският митрополит Николай изненадващо обяви, че се оттегля от битката за глава на БПЦ.

В същото време отец Иван от Сливен започна гладна стачка заради решението на Синода да касира избора на нов Сливенски митрополит и да не приеме за легитимни резултатите от проведеното гласуване на първия тур. 

Протестът е безсрочен, а духовникът напълно се отказва от храна и вода

"Добре се чувствам. Често съм гладувал, не е проблем. Изкара ме моето несъгласие с днешната политика на Светия синод, с отношението на митрополитите към свещенството и редовите християни. Аз съм от 30 години свещеник... Църквата се е превърнала в етикет на това, което трябва - празен лозунг, който не важи за нея", каза пред bTV отец Иван, който говори седнал пред Сливенската митрополия заради липса на сили.  

"Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол", заяви той и добави: "Мисля, че дядо Йоан ще бъде новият патриарх. Дядо Николай даде назад и ще остане "сив кардинал". В Светия синод са се обединили за това решение. Днес ще има решение и какво мен да ме правят. Аз съм им трън в петата. Трябва да го изкарат. Ясно им е, че аз няма да отстъпя. На мен ми е ясно, че те не могат и няма да направят заден ход", обясни свещеникът.

Стопкадър: bTV

Отношение по темата взе и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който коментира пред БНТ гладната стачка на отец Иван: "Това е едно самочиние, което е породено от гордостта на този свещеник и това е един умишлен опит за самоубийство и манипулация на общественото мнение, защото знаем, че всичко в църквата се прави с благословение", заяви той. "Този свещеник сам изказа защо е на площада и оцени сам своето служение досега, защота за голямо съжаление църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излезнал на улицата, за да прилага приоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира общественото мнение", добави митрополит Антоний.

"И това, което каза, че група митрополити са взели това решение, това не е вярно. Решението за касирането на избора на сливенски митрополит е окончателно и е прието единодушно на 12 март от всички членове на Светия синод, така че той застава в момента срещу цялата българска православна църква сам и се опитва да прави внушения. По-добре този свещеник да се обърне към специализирани лица, които да да се погрижат за него, защото изглежда, че той има някакъв духовен проблем в момента и разстройство в душата".

Антоний коментира и предстоящия избор на сливенски митрополит: "Ще бъде обявената датата, ще бъде извършен този избор на първи етап в Сливен и вече на втори етап в Светия синод. Към момента ние сме се съсредоточили днес да изберем наместник-председател на Светия синод, както повелява Уставът на БПЦ, и затова след малко всички членове на Светия синод ще се съберем в сградата на Светия синод, където да гласуваме всички ние митрополити. Митрополитите на Българската православна църква да изберем един из нас, който да бъде наместник-председател на овдовелия патриаршески престол, който да организира, проведе и извърши избора за нов български патриарх".

Новоизбраният сливенски митрополит също ще има възможност да участва в избора на патриарх след 4 месеца, стига да отговаря на условията - да е над 50-годишен и да има пет години митрополитско служение, допълни Антоний.

Западно- и Средноевропейския митрополит коментира и отказа на пловдивския си колега Николай да не участва в избора на глава на БПЦ: "Всеки има право със своя собствена воля да обяви своето изявление. Доста пространно го е изложил в своето слово. И той изказва своето разочарование, което вижда в онези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините назад във времето да манипулират Българската православна църква и в момента виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които говорят, като че ли изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ... Всеки един от нас има своите човешки слабости, но митрополит Николай е показал на дело - като видим и пловдивската епархия в какво състояние бе заварена, в какво състояние е в момента. Така, че всичко, което бъде казано, можем да видим на дело какво е направено, наистина с твърда вяра и любов", заяви митрополит Антоний.