"Основният проект за модернизация на Сухопътните войски - за придобиване на нова бойна машина, отново е в ход", съобщи днес пред журналисти командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Той обясни, че са изпратени искания за информация до над 10 производители. Отговорите се очакват до средата на декември, след което ще бъде изготвен анализ и ще се вземе решение до кого да бъде изпратено искане за оферта. "Основните изисквания като нива на защита, колесна формула, въоръжение и типове машини не са променени. Идеята е да получим машини, които и в момента са в серийно производство и не се налага да се правят доработки специално за нас", обясни генерал-майор Попов. На следващ етап предстои подготовката на нов проект за инвестиционен разход.

Успешно се реализира и проектът за нова индивидуална екипировка на Сухопътните войски. Сключен е и последният договор по рамковото споразумение за доставка на каски и бронежилетки. "Към април - май следващата година 100% от личния състав на Сухопътните войски ще бъде оборудван с нови каски и бронежилетки", каза още генерал-майор Попов.

Той съобщи, че напредва процесът по модернизиране на автомат Калашников. Предстои да започне и работата по подмяната на пистолет "Макаров".

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов говори пред представители на медиите на учебен полигон Сливница, където днес се състоя традиционният турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти и членовете на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България. Събитието се организира по повод празника на Сухопътните войски - 19 ноември. Генерал-майор Попов връчи наградите на първенците в състезанието и поздрави всички участници, допълва БТА.

Проявите в чест на празника на Сухопътните войски продължават и в следващите дни.