Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи за спасяване на летния сезон. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни. Това каза пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. 

"Ако извънредното положение бъде удължено до 13 май, до 13 юни няма да могат да се възстановяват суми, които са предплатени с оглед на нереализирани почивки. В тези случаи има три опции - фиксирано алтернативно пътуване, ваучери до 24 месеца и възможността за възстановяване на сумата", каза тя.

"Апелирам към всички потребители да приемат възможността да бъде издаван ваучер до 24 месеца, който да отговаря на това, което са платили, каза Николина Ангелкова. - На потребителите трябва да бъде гарантирано, че ако през тези 24 месеца туроператорът изпадне в неплатежоспособност, той да има възможност да претендира сумата да му бъде възстановена."

Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го изпратят в неплатен или платен годишен отпуск.

"Първо се предлага платен отпуск, след това неплатен, а накрая се минава към вариант съкращения. Само до 10% за момента не предвиждат съкращаване на персонала", поясни Ангелкова.

В момента се чака информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни.

На ден в Министерството на туризма пристигат повече от 200 писма от потребители.

"Всеки е прав за себе си и затова балансът е много труден. Трудно е да удовлетвориш интересите на всеки, особено в нашия сектор. Една такава тежка ситуация ни дава възможност да бъдем обединени и с общи усилия да търсим възможните, балансирани решения", коментира Николина Ангелкова.

По думите й туризмът изживява най-тежката си криза и ако успеем да я преодолеем, ще излезем много по-силни от нея.

"Със сигурност ще отнеме много време да се възстановим, но е добре да търсим общите решения. Обвиненията един към друг няма да ни помогнат", заяви министърът на туризма.