"Тежкото изпитание, което беше пред всички перничани, вече е на финала". Това се похвали кметът на Перник Станислав Владимиров по повод новините от вчера, че водният режим в града отпада.

"Язовир Студена е пълен. Остава да си вземем поуките и да не повтаряме грешките", категоричен бе кметът, цитиран от БНР. 

Под заповедта за отмяна на режима подпис ще сложи зам.-кметът Мирослав Стоицев.

Очаква се да бъде изпратено по официален път искането от страна на ВиК и община Перник дава своето положително становище да отпадне режимът.

Водният обем на язовир "Студена" наближава 21 млн. куб. метра. Според управителя на ВиК Борислав Иванов, разчетите са направени така, че ситуацията от края на миналата и началото на тази година да не се повтаря.

"Имаше хора през януари, които казваха, че язовирът няма да му стигнат и три години да се напълни. Оказа се, че това не е така и може да бъдем спокойни, че в следващите месеци, да не кажа и години, няма да имаме проблеми", посочи Иванов.

Режимът в Перник беше въведен на 18 ноември заради драстичното спадане на нивото на язовир "Студена". Графикът на водоподаване беше променян неколкократно.

Протести, арести и оставки съпътстваха водната криза. В града беше обявено бедствено положение.

В края на миналата година правителството отпусна 35 милиона лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник.

Изграден бе авариен водопровод, за да може градът да бъде захранван с вода от язовир "Бели Искър".