Наличният обем в пернишкия язовир "Студена" надхвърли 5 млн. куб. метра, след като до преди един месец бе на косъм от критичния минимум, а регистираният приток днес от 3476 л/сек е поредният рекорд от началото на водната криза, предава БНР.

"При влажна пролет и достигане на обем от над 10-11 млн. куб. метра въведеният на 18 ноември миналата година режим ще може да бъде облекчен. Хубавото на язовир "Студена" е, че бързо се пълни. Лошото е, че се изпразва бързо, затова трябва да се наблюдава, но увеличените притоци дават спокойствие на нашите съграждани", каза още кметът Станислав Владимиров.

"Това, че природата започна да бъде по-благосклонна, не означава, че ангажиментите на местна и централна власт ще отпаднат. Напротив - всичко онова, което сме поели като ангажимент, ще го изпълним", допълни градоначалникът.

В края на следващата седмица ще започне тестването на трасето от Мало Бучино за Перник.

До няколко дни ще стартира и реалното строителство по клон 2.

"Пред приключване са и проектните дейности по двете пречиствателни станции, а в края на март и началото на април ще започнат и дейностите по подмяната на част от вътрешната водопроводна мрежа в града, за която правителството отпусна средства. Водната криза ще продължава да бъде водеща тема в Перник. Хората не са се примирили, но са ни дали кредит на доверие", каза кметът.

Припомняме, че Перник е във воден режим от 18 ноември, след като водата в язовир "Студена" намаля до критичен минимум. В разгара на разразилата се криза екоминистърът Нено Димов бе арестуван и подведен под отговорност за безстопанственост. Той още се намира в ареста. Като решение на кризата бе прието да се изгради 13.5 километра връзка, по която Перник трябва да получи вода от язовир "Бели Искър". Водопроводът свързва помпената станция в Мало Бучино с Перник. Идеята е по новата тръба да бъде доставена вода от Рила през софийския водопровод до Перник.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов целият проект може да излезе и на цена под предвидените 27 млн. лева.