Преди 80 години Южна Добруджа беше върната за вечни времена на Майка България. Това отбеляза в декларация от името на ПГ на "Обединени патриоти" Йордан Йорданов от трибуната на Народното събрание.

Още снимки вижте тук>>>

"На днешната дата точно преди 80 години гражданите на Добрич тържествено посрещат частите на българската армия, представени от челния отряд на лейбгвардейския конен полк на Негово Величество", посочи той. 

"На 25 септември 1940 г. още от сутринта хилядно множество е изпълнило улиците и площадите на града. Сградите са обкичени с българския трибагреник. Издигната е триумфална арка от цветя. Настроението е приповдигнато, но има и много сълзи. Сълзи от радост бликат от очите на млади и стари добруджанци, дочакали така жадуваната свобода, този път завинаги", припомни още Йорданов.

Депутатът от "Обединени патриоти" отбеляза, че тази свобода е извоювана не на бойното поле, а в дебрите на дипломацията.

"С подписването на договора от Крайова в началото на септември България трайно получава последната си териториална придобивка", посочи той.

И отбеляза, че възвръщането на Южна Добруджа е сред най-значимите събития в историята ни - за първи път териториален въпрос на Балканите е решен по мирен път и така се очертават съвременните граници на страната ни.

По думите му това е безспорен успех на понякога подценяваната българска дипломация.

Снимка: БТА

"Много добруджанци с волски коли и каруци дни наред нощуват край пътя, за да посрещнат първи българските войски и чиновници. А когато части на българската армия и администрация тържествено влизат в Добрич, сутринта на 25-ти, възторгът е неописуем", посочи Йорданов.

Депутатът каза, че със средства, събрани от Женското дружество "Майчина грижа" е поръчано изработването на 5000 копринени кърпички с лика на Стефан Караджа и надпис "На освободителното войнство от признателната добруджанка, 25 септември 1940 г.".

В паметния ден с тези кърпички са закичвани всички български войници, офицери и официални гости на града.

"Подобен възторг сред местните българи има и през пролетта на следващата година при посрещането на българските войски в Македония, но за жалост историческите събития нямат щастливата развръзка на добруджанския въпрос", коментира депутатът от "Обединени патриоти".

"С връщането на Южна Добруджа една историческа несправедливост е поправена, макар и частично, защото по силата на този договор 67 хиляди севернодобруджански българи са принудени да напуснат бащините си огнища, като част от размяната на население между България и Румъния", посочи Йорданов.

По думите му, поуката е, че ще успеем, когато всички си подадем ръка в името на България.

Снимка: БТА

Със Заупокойна панихида в памет на загиналите за Освобождението на Добруджа и България в Първата Световна война, общоградско поклонение, военни почести и поднасяне на венци и цветя на паметната им плоча, в Добрич започнаха тържествата по повод 80 годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на страната ни и празника на града.