Няма ешерихия коли във водата в Перник. Това показват пробите, съобщиха от РЗИ-Перник. Окончателните резултати ще бъдат готови утре, съобщава БНТ.

Кризисният щаб в града взе решение днес да удължи бедственото положение с още 30 дни.

В същото време продължава работата по отстраняването на аварията в кв. "Проучване". Тя трябваше да приключи късно снощи, но заради попадането на техниците на бетонна стена, ремонтът се удължава. Той трябва да приключи тази вечер. Започва цялостна подмяна на Вик и канализационната мрежа в града, съобщи кметът.

"Държавна фирма монтажи и Вик дружеството да започнат подмяна Вик и на канализационната ни мрежа, защото нито един от кварталите в Перник не е застрахован, че ситуацията, която възниква в кв. "Проучване", няма да възникне във всяка една точна в община Перник", коментира още Станислав Владимиров.

Междувременно се разбра, че ще бъде изместен извън територията на "Стомана Индъстри" АД водопроводът, минаващ през имоти на завода, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Водопроводът е с дължина около 1,8 километра, а изместването му ще бъде за сметка на държавата. Съоръжението е много старо и по него непрекъснато възникват аварии и загуба на вода.

Продължава работата по обследването за евентуални скрити течове. За отстраняване на непрекъснато възникващите аварии по ВиК мрежата в Перник работят екипи и от ВиК дружествата от Враца, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.

Припомняме, че трима души от Перник са приети в болница със съмнения за ешерихия коли. Те са настанени с оплаквания от температура и гадене в Инфекциозното отделение. Живеели са в един и същи блок в северния квартал "Проучване", където е открита заразата във водата.