Все повече български пенсионери работят, отчитат от Националния статистически институт. Спрямо миналата година работещите пенсионери са с 47 000 повече, съобщи БНТ.

Голяма част от възрастните хора са принудени да работят или да припечелват допълнителни доходи, за да могат да се издържат. Костадин Кехайов е един от тях. Пенсията му не е достатъчна, за да покрие постоянно увеличаващите се разходи на семейството. "Ако е достатъчна, няма да работим, трябва да се увеличи, за да си седим вкъщи и да си гледаме внуците", каза пенсионерът по повод размера на пенсията си.

Корнелия Христова взима минимална пенсия. След последното преизчисление това са 467 лева. Съпругът ѝ взима със 150 лева повече. Взети заедно двете пенсии не стигали, за да изкарат месеца. Така двамата взели решение мъжът да продължи да работи като инженер във фирмата, където е бил и преди пенсионирането. Корнелия Христова споделя, че е било много трудно за нея и съпруга ѝ да живеят само с пенсиите си. Голяма част от тях семейството отделяло за битовите сметки, а остатъка - за храна.

Работата след пенсиониране не е изключение в Благоевград. В повечето семейства на пенсионери в областния град поне един от двамата работи. Ако пък и двамата пенсионери не работят, хората признават, че разчитат за финансова помощ на децата и близките си.

"Добре, че този има син, онзи има дъщеричка, подават ни по нещо, иначе не може да издържаме, особено хората, които не работят допълнително. Аз съм пенсионер, работя към застрахователни фирми, снабдявам се с някакви сумички и така си задоволявам нещата месец за месец", разказва Лиляна Христова.

Възрастните хора най-често намират работа в сферите, в които са били заети и преди.

През последната година общият брой на пенсионерите в България е намалял, но за сметка на това процентът на тези от тях, които продължават да работят и след пенсиониране, се е увеличил.

Дори със заплатите, прибавени към пенсиите, повечето пенсионери признават, че не им остават пари за развлечения, почивки, много рядко купуват и нови книги или дрехи.