Най-много хора са преброени в София - 5968 души. Следват Стара Загора - 2694 души, Велико Търново - 2382 души и Плевен - 1953 души, предаде  БТА.

Всяко регистрирано лице в системата е преброило средно по 2,9 лица. Почти две трети от регистрираните, които са преброили и своите семейства, са на възраст между 20 и 39 години. Към онлайн преброяването по-голям интерес са проявили жените. Регистрираните жени са 9148, а мъжете - 7258.

Най-често задаваните въпроси, по които гражданите са потърсили помощ и разяснения са свързани с  проблеми с регистрацията - например при издадена нова лична карта или наличие на стар зелен паспорт; липса на улици в селата или преименувани улици, които не излизат автоматично от списъка, зададен предварително в системата; трудност при разбиране и попълване на въпросите, свързани със състава на домакинствата и семействата; кога и къде ще се набират преброители за същинското преброяване; какви документи трябва да се представят.

Информационна система "Е-преброяване" е спряна в 8.00 часа днес. В същия час в предварително определени квартали на областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора и град Дебелец край Велико Търново, в село Гривица, Плевенска област и селата Габарево и Копринка, област Стара Загора започва класическо пробно преброяване с анкетьори, което ще продължи до 20.00 часа на 14 септември.

Анкетьорите ще се легитимират със специални карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане в Подпомагащия център на единния национален номер 0700 16 310.

Направените от гражданите препоръки ще бъдат взети предвид при окончателното оформяне на инструментариума за същинското преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 г.

Столична община обсъжда с НСИ възможността в предстоящото преброяване да бъдат включени и домашните кучета, съобщи по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова.

От ВМРО вече настояха да бъдат направени промени в някои графи от анкетната карта на НСИ за преброяването. Например в графата етнос са посочени посочени като възможни отговори българо-мохамеданин и бъларин-гагаузин, както и македонски етнос, с мотива, че така са се самоопределяли хората при предишното преброяване.
По този начин се цели умишлено роене на етническото многообразие в България и  съществуването им официално да бъде признато, смятат от ВМРО. Те предлагат да бъдат изброени само традиционните за страната ни етноси - българи, турци, роми, а за всички останали хората сами да дописват в поле "други".  
Същото трябва да бъде направено и с въпросите за религия и майчин език, заявиха на нарочна пресконференция днес от ВМРО. Заради поставения отговор “дете под 8 години” в графата владеене на български език ще се получи, че около 5-10% от населението не владее български език, изтъкнаха от ВМРО .
“Има фактори, които лобират и правят антинационални неща”, коментира Юлиан Ангелов - организационен секретар на ВМРО на нарочна пресконференция днес.

От ВМРО поискаха виновният за скандалните отговори да си понесe наказанието, като уточниха, че най-вероятно това е зам.-председател на НСИ, който е и бивш депутат от ДПС.
Те предупредиха още, че ако не бъдат направени корекциите за официалното преброяване на населението догодина, ще призоват хората да го бойкотират като не предоставят никаква информация.