Новоназначеният генерален консул на България в Битоля Николай Димитров е встъпил в длъжност. Това обяви на сайта си българското Министерство на външните работи (МВнР).

Според информацията Димитров е връчил официално консулския си патент на директора на дирекция "Държавен протокол" на външното министерство на Република Северна Македония - посланик Кенан Рамадани, на 10 април. 

В обръщението си Николай Димитров посочва, че възприема като висока чест решението на българската държава да го назначи за генерален консул в Битоля, и благодари на властите в Република Северна Македония за издаването на съответната екзекватура.

Той заявява и че встъпва в своите задължения на генерален консул на България в Битоля с най-искрени намерения да допринесе за развиване на двустранните отношения между България и Република Северна Македония в рамките на определения консулски окръг. Димитров подчертава също близостта в културно отношение, както и непосредственото съседство като отлични предпоставки и възможности за развитие на двустранните отношения в различни сфери като бизнеса, икономиката, културата и туризма.

В хода на разговора специално внимание е било отделено върху необходимостта от повишаване на свързаността между двете страни и сътрудничеството за изграждането на транспортната инфраструктура в региона по оста Запад-Изток и ролята за това на Коридор 8, посочват от МВнР.

Николай Димитров встъпва в длъжност в момент на напрежение между двете страни заради заличаването на българските клубове в РСМ и заради вписването на българските македонци в Конституцията на югозападната ни съседка. Освен това бяха разменени реплики между президентите на двете страни. Македонският президент Стево Пендаровски каза пред телевизия Сител, че в последните 2 години не е имал "нито един конструктивен разговор с президента Радев", докато българският му колега Румен Радев отвърна, че "за последните години поне десет пъти" го канил.