Британският регулатор за лекарствата съобщи днес, има открити нови 41 случая с редки тромбози след ваксиниране срещу Covid-19 с продукта на "АстраЗенека", но ползите от ваксинирането продължават да са много по-големи от рисковете за мнозинството хора, предаде "Ройтерс".

В редовното си седмично опресняване на данните за страничните ефекти от ваксините, Агенцията за лекарствата и здравните продукти обяви, че досега има общо 209 случая на съсиреци след ваксиниране, в сравнение със 168 от предната седмица.

Ваксината на "АстраЗенека" е следена много внимателно по повод на редките тромбози, които се случват предимно при млади хора. Някои държави, включително Великобритания, препоръчаха ваксиниране с "АстраЗенека" само на определени възрастови групи.

Агенцията съобщи, че досега има общо 41 смъртни случая след съсиреци във Великобритания, с 9 повече от миналата седмица, но те продължават да са изключително редки.

На Острова досега са инжектирани 22 милиона първи дози "АстраЗенека", съобщава БНР. Четири случая на редки тромбози са докладвани след поставена втора доза. Още няма обаче точни данни колко втори дози са администрирани.

Хората под 30 години бяха посъветвани, ако имат притеснения, да бъдат ваксинирани с алтернативен продукт. Обмисля се съветът да бъде предложен и на хората под 40 години.

Здравните власти са на мнение, че ползите далеч надминават рисковете и призоваха хората да следват хода на масовото ваксиниране, а от "АстраЗенека" отново посочиха, че регулаторът смята нейната ваксина за безопасна и ефективна.