"Еър Франс" очаква 75% от полетите на компанията в понеделник да не бъдат засегнати от стартиращата днес поредна 48-часова стачка във връзка с продължаващия вече втори месец спор за заплатите на пилотите, самолетните екипажи и наземният персонал на компанията във Франция, съобщава агенция MarketWatch.

Авиокомпанията, която е е част от Air France-KLM, обяви в неделя, че планира да осъществи 65% от своите полети на дълги разстояния, 65% от полети на средни разстояние от и до летище "Шарл де Гол" в Париж, както и 85% от полетите си на кратки разстояния на другото парижко летище "Орли" и на провинциалните летища.

Въздухоплавателната компанията също така заяви, че според нея 28% от пилотите, малко под 20% от самолетните екипажи и 13% от наземния персонал ще участват в новите двудневни стачни действия.

Трябва да се има предвид, че след като профсъюзите отхвърлиха последната оферта на ръководството на "Еър Франс" за увеличаване на заплатите, изпълнителният директор на компанията Жан-Марк Янайлак обяви в петък, че обмисля да проведе директно онлайн запитването до всички служители по отношение на отправеното предложение за повишение на заплатите, дори това да коства неговата оставка.

Превозвачът предлага общо увеличение на заплатите от 2% през 2018 година, което е далеч под исканото от профсъюзите повишение с 6%, както и и допълнително увеличение от 5% през следващите три години, или с 1,65% годишно.

Авиокомпанията оценява загубите от досегашните стачни действия на стойност от 220 млн. евро.