В 20 часа лекари и медицински сестри отново излязоха със светнати фенерчета на телефоните си пред спешните отделения на големите столични болници с призив стриктно да бъдат спазвани противоепидемичните мерки. Флашмобове имаше пред ВМА, "Пирогов", "Света Анна" и други лечебни заведения в София.

Към акцията тази вечер се присъединиха и дежурните медици от столичната Спешна помощ в 19 часа с апел към обществото: "Да си помогнем взаимно!"

Включените светлини на мобилните телефони символизират светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия от COVID-19. Пилоговските медици напомниха на хората, че зад всяка светлина стоят нашите семействата, близките, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болниците през изминалите месеци.

"Пазете се, пазете близките си! Само с общи усилия ще победим заразата!", призовават спешните медици.

Медиците от "Пирогов"

Снимка: Фейсбук профил на УМБАЛ Пирогов

И тази вечер екипите на ВМА излязоха с призив към обществото да се спазват стриктно мерките за ограничаване разпространението на COVID-19. Те заявиха, че въпреки умората, месеци наред са на работните си места и изпълняват своя дълг в името на здравето.

"Борбата срещу заразата продължава вече 8 месеца, а екипите са на ръба на силите си... Крият умората зад маските... Нека бъдем солидарни и да пазим себе си и нашите близки. Само отговорното поведение ще ни запази здрави. Вярваме, че с общи усилия ще успеем да преодолеем и това предизвикателство!, призоваха и медиците от ВМА.

Лекари и медицински сестри от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна също се присъединиха към инициатива. Със светнати фенерчета на мобилните телефони медиците искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на пандемията те все още са там - въпреки умората, въпреки болестите и трудностите.

Пазете себе си, пазете близките си, бъдете здрави! Бъдете отговорни към останалите! - призоваха те.

 

И медици от Пловдив отправиха призив към обществото да бъдат спазвани противоепидемичните мерки. Медици от болниците "Свети Георги" и "Каспела", в които има обособени отделения за лечение на пациенти с Covid-19 , излязоха точно в 20 часа пред здравните заведения с включени светлини на мобилните си телефони.

"Молим всички да спазват хигиена, дистанция и дисциплина. Пазате нас. В този момент ние сме ви нужни", подчертаха медиците.