Идеята ни е да стартира процедура по създаване на имотен регистър, каза за БТА нотариусът Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара на България. Двадесет и две години има закон за кадастъра и имотния регистър, а още няма имотен регистър. Съгласно закона винаги се е предвиждало имотния регистър да бъде електронен, обясни Танев. Внесли сме визията ни в Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление, имаме технологичните познания и обезпеченост от IT специалисти, посочи Танев.

София е домакин на семинар за електронното вписване на нотариалните актове. Организаторите са Европейския институт за проучване и развитие на нотариата (I.R.E.N.E.) и Нотариалната камара. За първи път в България е организиран семинар, който касае електронното вписване. За нашата страна ще бъде много полезен и прагматичен, каза при откриването му Димитър Танев. Във вещното право, правото на собственост сме взели всичко от Франция и заради това се обръщаме към тях. Французите имат първия във Европа електронен автентичен акт. От 2018 г. всичко е онлайн, коментира той и добави, че чакат да започне производството по създаване на имотен регистър.

Имаше преди открита такава дискусия, има и отпуснати средства. Нашата идея, ако ще бъде направен имотен регистър, да бъде направен както е в навсякъде Европа. Да не се направи нещо различно, което вместо да помогне, да създаде хаос, обясни нотариусът и добави, че създаването му е изцяло в компетенцията Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията. Трябва да бъде направен чисто технологично софтуерът и трябва да бъде променен правилникът за вписвания, посочи Танев.

Всекидневно нотариусите с адвокатите пишем нотариални актове. Един нотариален акт е четири страници. Най-дълго е описанието на страните и имота, то отнема от 80% от акта, това нещо нотариусът го има на файл, той може просто да го изпрати в системата като файл на Агенцията по вписванията, а те в момента преписват на ръка актовете и заради това се бавят и стават грешки, обясни Димитър Танев.

Нотариусът трябва да докаже винаги, че е готов да обновява изразните си средства, без да променя функциите си, Танев.

Нека покажем, че нотариусите живеем със съвременните технологични реалности. Въпреки че нотариусите запазват многовековната си функция на човек, който е съветник, медиатор, довереник, адвокат на държавата, същевременно не сме в когнитивен дисонанс с новите виртуални реалности, каза Танев.