До 12 километра достигна колоната от чакащи да излязат от страната при "Дунав мост 2" през последните два дни. Заради засиления трафик и колоните от товарни автомобили директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков инспектира работата на граничния пункт. Значително по-малък е сега потокът от превозни средства, чакащи да преминат. Товарни автомобили се пропускат и по трасетата за леки коли, когато са свободни.

Снимка: МВР

Причините за опашките е монтирането на датчици за засичане на радиоактивност на румънска територия и засиленият трафик на леки автомобили, които се пропускат с предимство на граничния пункт.

Очакванията са до седмица трафикът през ГКПП ДУнав мост-2 да се нормализира. Само в събота и неделя на Дунав мост-2 са обработени по около 2100 пътни транспортни средства. През същите дни на миналата година броят на обработените автомобили е бил по 1000, каза главен комисар Кичиков.

Снимка: МВР

Трафикът на моста през почивните дни се е увеличил със 100 процента, отчитат от ГД "Гранична полиция".

"За първа година имаме такъв засилен трафик на граждани на Европейския съюз, които са били в Турция и сега се прибират. Обработката на такъв тип автомобили се е увеличила многократно на този пункт. До сега проблема беше единствено на Калотина", каза още комисар Кичиков.

Монтирането на т.нар. радиоактивни рамки от румънските гранични власти налага поетапно затваряне на трасетата за проверка и също оказва влияние върху трафика, посочват от "Гранична полиция".

Снимка: МВР

Утре предстои работна среща между българските и румънски гранични власти. Двете страни ще обсъдят възможностите за допълнителни мерки с цел облекчаване на трафика през пункта при Видин-Калафат.ейския съюз.

Въпреки че опашката на Дунав мост 2 днес намаля до малко повече от три километра, все още имаше изнервени шофьори от чакане.