"Кариера или не" - така бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев е озаглавил новата си книга, представена в София. Той започва с една известна китайска поговорка: "Ако мислиш ден напред, купи си храна, ако мислиш 10 години напред, посади дърво, ако мислиш 100 години напред, дай добро образование на децата си". 

"Във всичките си книги използвам поговорки, особено китайски. Така съм направил и в тази своя книга, защото изразявам и мнението си като баща на две деца и знам, че най-важното е образованието на младите хора", казва икономистът. 

Според него, в третата си книга е избрал темата за кариерата и развитието, защото всеки минава през живота си в различни роли и е ученик, студент, работещ професионалист, работодател, баща и уменията във всеки етап са важни.

"Не всички служители имат желание и време да се занимават с млади хора, но на мен винаги ми е било интересно и съм помагал на по-млади от мен да си намерят добра работа и да се развиват", допълни Василев. Специално за Дир. бг той уточни, че и сега не е върнал човек, ако иска от него съвет или насока за кариерно развитие. "Но все пак ние сме инвестиционна компания, затова съветвам да се прочете книгата, там са отговорите на повечето въпроси", допълни шефът на "Експат Капитал". 

Той бе категоричен, че още от студент помагал на други по-млади от него да преминат през суперконкурентната среда в големите бизнес центрове на света и да си намерят добра работа. "Това продължи след това и в другите ми качества - като министър, като работодател", допълни Василев.

Икономистът посочи, че и в големите мултинационални компании има проблеми да наеме най-талантливите и ефективни от кандидатите. Точно от това до голяма степен зависи и успехът на всяка компания, а кандидатите трябва да могат да се представят добре на интервютата за работа.

"Писането на CV и кариерното развитие е чисто американски спорт. Според мен на цялата планета само там знаят как да пишат CV. Европа е средна работа, а Източна Европа изобщо не познава този спорт. Толкова много хора подават своите кандидатури в големите центрове на света, че несъвършените просто политат към коша и няма време някой да им се смее - никой не ги вижда", казва още той.

Икономистът обаче посочи, че не само доброто CV е гаранция за успех в развитието. " Но ако си талантлив и умен, ако отговаряш на изискванията за една работа, не можеш да си позволиш да представиш бледо качествата си. Това е все едно един добър художник да представи своя слаба и недобре нарисувана картина на важна изложба", смята той.

Според него, най-важните фактори за успех в кариерата днес са владеенето на езици, компютърните умения, образование в добри световни университети, проведени професионални стажове по специалността и в чужбина, добро CV, добра подготовка за интервю.

"Не ги подреждам по важност, всеки фактор има различна тежест за различните хора. Но това са важни неща и ако бъдат добре представени и изпълнени, успехът ще дойде", завърши Николай Василев.