Да не се използват детергенти, нито хидроалкохолни гелове за дезинфекция на кучета и котки - Френският ветеринарен съюз предупреди собствениците на домашни любимци за свързаните с тези продукти рискове, предаде Франс прес.

По време на пандемията от новия коронавирус страхът от заразяване става причина за опасни инициативи от страна на някои собственици на домашни любимци. От няколко дни потребители на интернет постват в социалните мрежи снимки на кучета, чиито лапи са обгорени с хидроалкохолен гел или белина.

"Странно е да дезинфекцираш домашния си любимец с детергент или хидроалкохолен гел, при положение че сапуните и шампоаните за кучета вършат много добра работа", отбеляза експертката Кристин Дьобов.

Кучетата и котките лижат козината си, а тези продукти могат да предизвикат възпаления и кожни реакции. Ветеринарите предупреждават, че ако куче или котка погълне алкохол, докато лиже козината си, реакцията ще е по-силна, отколкото при хората, защото организмът му не го усвоява по същия начин.