Дъщеря ми има огромно желание да си дойде вкъщи, разказа Виолета Станева, чието дете беше отнето от социалните служби в Италия.

12-годишното момиченце от 1 година живее в католическа църква с монахини, тъй като според италианските социални служби е констатирана липса на грижи от страна на майката.

"От 22 май нямам контакт с детето, освен във вторник, когато успях да й звънна и да говоря с нея по телефона за около 1 час", каза Виолета Станева в пряка видеовръзка пред Нова тв.

Снимка: NOVA скрийншот

При разговора детето постоянно повтаряло: "Мамо, когато си дойда вкъщи..". Не й разказала почни нищо какво прави там, защото й забранявали да говори за това.

По думите й докато е било вкъщи, за детето са били полагани всички грижи.

Снимка: NOVA скрийншот

"Детето беше гледано добре. До отнемането се стигна, след като през 2015 г. пуснах оплакване срещу директора на училището, а той реши, че може да намери поводи, заради които да ми я вземе", каза Станева.

Сигналът тя подала заради видео, с което директорът рекламира, че в училището се учи румънски, а детето й се виждало на преден план в клипа.

На въпрос защо просто не е преместила дъщеря си в друго училище, майката обясни, че останалите училища били много далече.

Тя отриче дъщеря й да е отсъствала 27 последователни дни от училище, каквито са обвиненията срещу нея. Казва, че е отсъствала без прекъсване само 2 седмици, но заедно с други отсъствия са се събрали вероятно 27. Когато властите влезли в дома й, къщата била разхвърляна, защото Виолета събирала багаж, за да се върнат в България.

"По време на проверката имаше кашони, приготвени за пътуването, за да се преместим с дъщеря ми окончателно да живеем в България. В коридора имаше празни кашони, които трябваше да напълня", каза Станева.

Италианските власти обаче твърдят, че майката не се грижи добре за детето.

Италианският сенатор, който направи случаят публичен, научил за него от адвокатката на Виолета. До момента тя е миналата три правни процедури в битката да си върне детето, но процесът е бавен.

По случая работи и българското Министерство на външните работи. Вчера оттам съобщиха, че посолството ни в Рим работи за редовни срещи между отнето в Ладисполи българско дете и майка му, като след намеса на мисията ни вчера майката е успяла за първи път от три месеца да установи контакт по телефона с детето си.

Посолството ни в Рим е отправило запитване към италианските власти по случая и очаква официална информация. Следващата седмица се очаква да се проведе среща със сенатор Лучо Малан и адвокатката на майката.