В отвореното писмо се казва още: "Не оспорваме конституционно гарантираните права на гражданите на град Карлово, свободно да изразяват мнението си за собствеността на “Куршум джамия”, включително чрез мирно събрание или манифестация“.

Но Съюзът на съдиите счита обаче за напълно недопустим натиска, който се упражнява върху съда, разглеждащ спора между Мюсюлманското изповедание в България и община Карлово.

Без да коментира предмета на конкретното дело и неговия ход, като съсловна организация на съдиите ССБ припомня, че съдът е длъжен да приложи закона такъв, какъвто е приет от Народното събрание и не може да се подчинява на какъвто и да било натиск.

На Съюза на съдиите в България е известно, че спорове за собственост върху джамии и други имоти, за които Мюсюлманското изповедание има претенции, се разглеждат в много съдилища в страната.

Всеки казус е различен, защото освен международни договори и закони, приложение имат и други закони, приети в периода 1909 - 2002 г.

Подлежат на установяване и множество други факти, които имат значение за решенията на съда.

Абсолютно недопустимо е върху съда да се упражнява натиск по съображения, различни от тези, които се съдържат в законите и събраните доказателства по делото.

Съюзът на съдиите в България намира, че е крайно наложително и Висшият съдебен съвет най-после да излезе с категорично принципно становище в защита на независимостта на съда.

Съгласно утвърдените европейски стандарти, основното предназначение на съдебните съвети е да отстояват независимостта на съдиите и да не допускат външно влияние върху правосъдието.