Коронавирусът в момента се разпространява отново в целия свят. Много от учените в целия свят сгрешиха, много лекари казаха в студиата, че лятото вирусът ще изчезне, само че той не изчезва. Този вирус крие много неизвестни. Това отчете здравният министър Костадин Ангелов относно разпространението на COVID-19 на брифинг днес.

По лесно се предава в момента, търпи промяна във времето, има раздвижване в цифрите в света, отчете още Костадин Ангелов.

В тази връзка здравният министър обясни, че именно заради това мерките у нас няма да бъдат променяни и коментира как ще продължи животът в няколко сфери.

"Ние трябва да продължим да живеем по нормален начин, мислейки за тези мерки и да не ги нарушаваме. Още в началото на епидемията доц. Ангел Кунчев каза нещо, което е валидно и днес - че ако бройките наближат 1000, се губят епидемиологичните връзки и не могат да бъдат проследени новите случаи", обясни министърът. 

COVID-19 в бара

Здравният министър отговори на въпрос дали ще се спре пушенето на наргилета в баровете, тъй като те се предават от уста на уста и заразяването с тях е лесно.

"Няма да налагаме мярка за забрана на наргилетата", категоричен бе министър Костадин Ангелов.

Той каза също, че досега у нас няма и случай на доказано заразен турист на морето.

COVID-19 на протестите

Министърът на здравеопазването коментира, че протестите са среда за разпространяване на заразата, затова призова присъстващите на тях да носят маски и да спазват дистанция. "Всеки носи отговорност за здравето си", каза Костадин Ангелов.

Той бе категоричен, че няма да се изследват мерките на протестите с искане за оставка на правителството, но е "естествено, че струпването на големи групи хора допринася и те са място, където се разпространява по- лесно заразата".

"Хората да протестират с разум и да спазват дистанция помежду си, и да носят маски", призова още веднъж министър Ангелов.

Учебната година и COVID-19

Учебната година започва присъствено, обяви здравният министър. Костадин Ангелов посочи, че се сформира работна група, която започва да работи следващата седмица, която ще решава как ще се провеждат часовете при заболял, как ще се разделят класовете, какво ще се прави, ако дете е положително, но безсимптомно, каква ще е дезинфекцията, как ще става промяната в учебния процес.

От следващата седмица започва да работи групата с обща заповед на двамата министри - каза здравният министър.