Почина писателят Иван Симеонов, научи БТА от семейството. Поклонението ще е на 27 декември от 14 ч. в храма "Св. Седмочисленици".

Иван В. Симеонов е автор на книгите "Моят Христос", "В светлината на последното слънце", "Видения в светлината", "Сезони на един живот", на драматичните поеми "Орфей, Евридика и любовта" и "Втора легенда за великия инквизитор", драмата "Любовта на Саломе", новелата "Завръщането на блудния син", есетата "Мистерия на битието", поетичния цикъл "Химни за мистерията на неизразимото".

Наричаха го новоапостол на вярата и аристократ на духа, а книгите му бяха определяни като единство на поезия, философия и религия.

Последните "Химни" Иван Симеонов представи за 90-годишнината си. Определи ги като завършек на поетичен свят, създаван дълги години в смирена самота.

Пишеше за пораженията на постмодерното време на материалност, за необходимостта от спасяване на индивида като уникална ценност, за мисията на изкуството и религията. Заявяваше, че авангардно днес може да бъде наричано само изкуството, което се вдъхновява от проблема за спасителното ни преобразяване.

Постоянна тема в светлата му мистичната поезия беше духовната еволюция, личната Голгота на свободните за избор между доброто и злото хора. Големият въпрос на съществуването според него беше каква душа връщаме на Създателя. Вярваше силно в победата на Любовта, в моралната и духовна истина на християнството, която ни прави истински свободни.

Носител е на наградата "Златен век" на Министерството на културата.

Писателят Иван Симеонов е един от най-големите дарители на Националния литературен музей.