Повишаването на регистрационната такса за мобилни телефони, купени в чужбина, което турското правителство въвежда от днес, доведе до наплив на турски граждани на гранично-пропускателните пунктове към България, предава БТА.

Регистрационната такса скача от 6000 турски лири (230 долара) на 20 000 турски лири (767 долара).

По информация на турските медии много турски граждани минават тези дни през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, само за да регистрират купени от България джиесеми и се връщат обратно. Подобна е ситуацията и на ГКПП Пазаркуле с Гърция край Одрин.

Поради опашките от автомобили на граничните пунктове някои граждани предпочитат да минават границата с велосипеди, информира "Ихляс хабер ажансъ".

"Рано сутринта пристигнах на Капъкуле, за да регистрирам телефона, който бях закупила от България. Като видях дългата опашка от автомобили, които чакат на митницата, реших да премина с велосипед и да се върна. Беше доста трудно, но се справих и няма да плащам увеличена такса", разказа Мерве Туна от Истанбул.

Според публикуваната в турския Държавен вестник наредба от 10 юли т.г. се увеличава също ДДС върху редица вносни и местни стоки, a също и в ресторантите и хотелите. Увеличението е от 8 на 10 процента.

С около 50 на сто се повишават таксите за издаване на паспорти и визи, както и за нотариалните услуги.

Интензивен тази сутрин е и трафикът на граничните пунктове с Румъния, Гърция и Сърбия, съобщиха от ГД "Гранична полиция" на сайта си. Информацията за трафика е към 6:00 часа.

На границата с Румъния движението е интензивно на вход и изход на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Извършва се монтаж на допълнителна покривна конструкция на двете крайни трасета на ГКПП "Видин" на изход и на вход в България. Движението се пренасочва през останалите трасета чрез пътна сигнализация. Преминаването през съвместните гранични пунктове "Кайнарджа"/"Липница" и "Крушари"/"Добромир" се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.

Трафикът на ГКПП "Кула" и ГКПП "Маказа" е интензивен на вход и изход за леки автомобили. На 6 юли беше проведена среща на директора на ГДГП гл. комисар Антон Златанов с ръководството на полицейската дирекция в Серес, в резултат на което е синхронизирана съвместната дейност на ГКПП "Кулата-Промахон". Времето за изчакване на гражданите на ЕС е сведено до минимум, съобщиха още от "Гранична полиция".

Граничните власти препоръчват на гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване, освен ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа", и останалите пунктове на българо-гръцката граница - ГКПП "Илинден", ГКПП "Златоград", ГКПП "Ивайловград" и ГКПП "Капитан Петко войвода". През гранични пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.

На границата със Сърбия движението е интензивно на вход на ГКПП "Калотина" за леки автомобили и на изход за товарни автомобили. В зоната на ГКПП "Калотина" се извършват строително-монтажни дейности във връзка с договор за реконструкция и модернизация на пункта. Дейностите налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.

Нормално се осъществява движението по границите с Република Северна Македония и Турция.