Защитата на всички информационни системи в НАП е актуализирана. Всички системи работят в нормален режим, съобщават от приходната агенция.

От там се извиняват на клиентите за причиненото неудобство.

Днес до 12 ч. на 17.07.2019 г. се актуализира защитата на информационни системи в НАП. По тази причина сървърите, които приемат данни от фискалните устройства и електронните системи с фискална памет на бензиностанциите, не обработваха данни до 12 ч. днес.

Това не би трябвало да засяга работоспособността на фискални устройства и бензиностанции, които разполагат с 24 ч. за изпращане на фискални данни, съобщават още от приходната агенция.

Проблемът със сървърите на НАП възникна преди дни, когато стана ясно, че хакер е източил личните данни на милиони българи, след което ги препрати до някои медии. Днес хакерът бе арестуван. Това е 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив, който остава за 72 часа в ареста.

Според МВР момчето е направило това, за да покаже възможностите си. Фирмата за която работи Кристиян застава твърдо зад него и смята, че той е набеден.

Асоциацията на индустриалния капитал настоя за пълно разследване на "пробива" в системата на НАП от независими външни експерти и поемане на съответната отговорност.

След като вчера бизнесът реагира остро на случая, днес работодателската организация предупреди, че подобни катастрофи ще продължат и в бъдеще, ако не се промени начинът, по който държавата работи с електронните данни на гражданите и бизнеса.

Според асоциацията Държавната агенция за електронно управление трябва да наложи минимални критерии за сигурност при проектиране и изпълнение на електронните услуги от държавните институции.