Карантината за пациенти с Covid-19 се намалява от 10 на 7 дни, а контактните ще трябва да се изолират за 5 вместо за 7 дни. Това обяви на брифинг държавният главен здравен инспектор Ангел Кунчев. 

"За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация - пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок - няма да има карантина", допълни той.

Промените влизат в сила от 17 август.

По думите на д-р Кунчев това са трите мерки, които са различни от досегашните и са първа стъпка по отношение на постепенно разхлабване на мерките срещу коронавируса.

Мярката ще важи седмица. "Ако се налагат нови промени, те ще бъдат отразени в нова заповед. Ако има промени в ситуацията, ще променим и мерките", добави Кунчев.

Към този момент носенето на маски в градски транспорт, болниците и социалните домове остава в сила.

"Ако продължи този спад, който отчитаме и в София, и в страната, можем да обсъждаме намаляване и премахване на част от допълнителните ограничителни мерки", добави Кунчев.

Поне до 25 август остава задължителното носене на маски в градския транспорт, лечебни заведения, аптеки и институции, които предоставят социални услуги.

"Към момента задължителното носене на маски в болниците и градския транспорт остава. Следващата стъпка ще бъде премахването именно на тази мярка", категоричен беше Кунчев. 

"Решението ежеседмично да се събира експертната група и да се разглежда COVID ситуацията в страната дава резултати. Имаме спад на заболелите хора и сериозен спад на смъртността", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

На въпрос за безплатните антигенни тестове и направления, министър Меджидиев посочи, че в момента всички регионални здравни инспекции разполагат с безплатни тестове.

"Водят се преговори между здравната каса и лекарския съюз и се надявам до края на седмицата да бъде подписан този анекс, с който се възстановяват парите със задна дата на лекарите, които ваксинират. Ще бъдат пуснати електронните направления на общопрактикуващите лекари, за да могат те да насочват за безплатно тестване с антигенен тест", посочи министърът.

Д-р Меджидиев припомни, че има издадена заповед да няма ограничения при използването на флаконите с ваксина, т.е. да не се чака да се съберат пет човека, за да бъде използван един флакон, а дори и един човек да може да се ваксинира. Той добави, че ваксини има, но неговата работа да се даде максимална възможност на гражданите, които пожелаят, да се ваксинират и тестват.